dijous, 1 de setembre del 2022

Via OESTE CLASICA al Mallo Cored, Riglos

 Dimarts 30 d'agost de 2022

Anar a escalar a Riglos sempre em suposa tenir constantment allò que diem, tenir "papallones al ventre". La Oeste del Mallo Cored, sempre m'ha cridat l'atenció i durant força temps ha estat una via cobejada per mi. Sense proposar-me seriosament anar-hi i fent petits intents de colar-la entre les propostes, sempre sense gaire èxit, aquest cop s'han conjuntat els astres i per fí ens acostarem i he pogut enganyar al Ricard.

Dels Mallos Menores com els anomenen, és ben visible al costat de la, no menys famosa, Aguja Roja. Té una paret Oest ben impressionant, vertical i amb vàries "endrijas" com les anomenen per aquí les xemeneies. Una de ben clàssica és la Oeste, escalada als anys cinquanta ens oferirà una via prácticament en oposició amb roca molt bona i no tant en llocs molt puntuals, atlètica, vertical, amb molt d'ambient i, això és el bo, totalment equipada amb expansions, faran que gaudim d'una jornada ben bona. Ideal pels dies calorosos de l'estiu, ja que escalarem pràcticament a l'ombra al matí.

Partint del poble de Riglos o del Cementiri i /o el Centro de Interpretación de Aves, prenem direcció als Mallos Menores ben visibles i sense cap mena de pèrdua. Seguim la pista de l'itinerari que li diuen "La Hoya de Riglos" i anem en direcció Est. En un punt que ens trobem a l'altura de la Aguja Roja i el Cored, trobem un corriol ben marcat (fita) que puja en direcció a aquestes roques, entre matolls anem guanyant alçada fins a un cartell que ens indica a la dreta la Aguja roja i a l'esquerra Mallo Cored. Seguim fins a arribar a la gran cova i en pocs minuts arribarem a la vistosa "endrija" on comença la via. (parabolts ben visibles) En total, una mitga hora d'aproximació.

1r llarg: V, V+/A0e, IV, IV+ i IV 8 expansions i un clau en uns 35 metres
Comencem amb escalada molt vertical i atlètica superant tres ressalts (panzas), estant el darrer, el més difícil, tots ben oberts de cames i tibant de braços. Seguim amb la mateixa mena d'escalada però ara més fàcilment. Un darrer ressalt ens acostaria a la reunió en una bona i còmoda plataforma. Ressenyes diuen de continuar fins a la pròxima reunió, però estic tan tocat que millor muntar-la aquí, és més "humana" i còmoda. Llarg potent i molt bo de fer.

2n llarg: V i IV, 4 expansions en uns 20 metres
Sortim per l'esquerra superant un altre ressalt protegit per dos parabolts i continuem amb oposició escalant en X fins a on comença la xemeneia (entosta). En algun punt els esbarzers ens molestaran una mica en aquest llarg.

3r llarg: IV, IV+ V, V i IV, 6 expansions en uns 40 metres
Sortim de la reunió escalant en X. La xemeneia es va fent més estreta a mesura que anem pujant i ens veiem obligats a sortir cap en fora. Passos espectaculars amb molt d'ambient ens faran arribar al final de la xemeneia amb un darrer pas curiós en flanqueig a la dreta per arribar a la reunió. Llarg espectacular.

4t llarg: IV+, IV, III, IV i III, entre 6 i 7 expansions i un pont de roca en uns 40 metres
Davant mateix tenim un mur vertical que l'escalarem desgrimpant una mica a la dreta i enfilant-nos en vertical a cercar un pont de roca amb cable. Amb bons còdols i verticalment arribarem a un parabolt, Després amb flanqueig ascendent arribarem a l'aresta somital. Hi ha una reunió en mig que la saltarem i continuarem fins a un altre ressalt (parabolts visibles) que de seguit arribarem a la reunió. Llarg cimer amb algun tram a controlar.

Només ens restaran una quinzena de metres de II per accedir al cim del Mallo. Pel descens i estant al cim davallem uns metres i amb molta cura a el vessant Est on hi ha un gran arbust amb un cable d'acer i anella on farem un ràpel d'uns 55 metres fins al terra. Si anem amb cordes de 50 podrem fer un ràpel intermedi. Tot seguit davallem per una canal al vessant Oest amb una corda, no en massa bon estat fins a arribar a un parabolt on muntarem un petit ràpel d'una quinzena de metres fins al camí que ebs a dut al peu de via.

Via molt recomanable, una de les millors que he fet a Riglos i nova via per la "cole"

Escalada realitzada per: Ricard Rofes i Joan Prunera

Començant el festival de braços

Arribant a la reunió

Començant el segón llarg

La xemenia de l'espectacular tercer llarg

Sortint de la xemeneia

Començant el darrer llarg

Sortint al vessant sud

Arribant a darrera reunió abans del cim

Final de via

Via ATILA a l'Ullal de les Magdalenes

 Dissabte 27 d'agost de 2022

La via Atila farà com uns trenta-si anys que no l'habia tornat a escalar. Típica via curta de mitjans dels anys vuitanta i símbol d'una època en què tots els escaladors que sovintejàvem per Montserrat, teníem ambicions de noves vies i nous reptes de grau. Com era una via curta i sense cap rellevància remarcable, no la recordo bé, sí que recordo, perqué tot ho apunto, que la vam escalar baixant de repetir la Mingo Arenas, la "Canaletes" de la Magdalena Superior, l'any 1986 perqué vam veure uns burins a prop de l'aresta de l'Ullal. Aquest cop també, baixant de la Magdalena Superior ens trobem al Joan Pera i al Toni Aymamí i l'Àngels Giménez que ja estan escalant l'Ullal i és clar, entre salutacions i rialles li dic a company d'escalar-la, i així ens i fiquem. Roca fantàstica i crec que les mateixes assegurances (no ho recordo bé) però ara son parabolts, el que veient ressenyes antigues parla d'una reunió entremig que no hem vist.

Un sol llarg de V, IV+ i III, amb 5/6 expansions en uns 30 metres. Trobarem un doble burí a peu de via. De la reunió es pot baixar amb un sol ràpel per la mateixa via o accedir al cim i baixar desgrimpant (III) o un curt ràpel d'uns 15 metres per la via normal.

Bona opció per arrodonir la jornada després d'escalar qualseviol via dels voltants. Bons records i també bones sensacions m'ha portat escalar de nou aquesta via després d'una pila d'anys.

Escalada realitzada per: Gonzalo Mayorga i Joan Prunera amb els companys, Joan Pera, Toni i l'Àngels

Cerca de vies

Seguidors

Arxiu del blog

Dades personals

Barcelona, Catalunya, Spain
Vaig començar a enfilar-me per les muntanyes l'any 1976 i un cop que vàrem fer la travessa del Montseny, el setembre del 77, pujant el Matagalls des de Sant Marçal, la visió de les Agudes i la seva cresta dels Castellets, em va captivar. Llavors interiorment vaig saber que algún dia pujaria a lloms d'aquella cresta. Un anys i mig més tard vaig fer la meva primera escalada a Montserrat. Va ser el 17 de febrer de 1979. Des de llavors, per poc que pugui, vaig amb els companys a escalar, caminar, o pujar cims, que junt amb ells es el que més m'agrada.