divendres, 11 de setembre del 2015

Via RANTANPLAN a la Magdalena Inferior + CONTUZ, MESEDEZ!

Dissabte 5 de setembre de 2015
Va ser un juliol del 87 que amb el meu amic "Chufi" vàrem fer aquesta via per primer cop, que amb el temps es convertí en una "mega-clàssica" d'aquesta regió. Repetida fins l'aburriment, ara feia més de deu anys que no la tastava i creieu-em si us dic que el primer llarg m'ha fet patir de valent. Sort de la cantitat exagerada de parabolts que hi han. Ja en el seu dia, el primer llarg no era gaire agradable de fer per la calitat de la roca, molt llimada, però ara es, podríem dir, una pista de patinatge. Això em fa pensar amb el seu re-equipament, amb el doble de parabolts que havia en el seu origen, cosa que no te lògica en els dos llargs següents que tenen un rocam de primera. El cas es que es una via molt assequible, amb ambient, vertical i amb els darrers llargs per gaudir de valent.

Sortim del "cavall de ferro" i prenem el camí nou se Sant Jeroni, tot molt marcadet peque els turistes no es perdin per seguir mes en davant els camí de les ermites i abans d'arribar a les escales de Jacob entre una clariana del bosc trobem la paret de la Magdalena Inferior. Veiem un doble burí o espit uns metres a munt del terra que ens indiquen el començament de la via. Avui es un dia molt humit dons el dia anterior a estat plovent i el terra es tot moll. La roca sembla prou be, tant sols un tant humida.

1r llarg: V, IV i V, 16 parabolts i un parell de burins que no farem servir en uns 35 metres
Comencem a pujar en tendència a la dreta fins un doble burí al costat d'un parabolt. La via no te pèrdua, tant sols tenim que seguir els rastre dels parabolts que son molt propers. el primer tram de la via la roca es molt llimada pel pas de les cordades, després s'hageu en un petit tram per tornar a redressar-se. Aquí la roca es mes agraïda i farem els darrers metres molt verticals fins arribar a la reunió en una petita cornisa.

2n llarg: IV+, IV i V-, uns 8 o 9 parabolts en uns 20 metres
Sortim de la reunió vers l'esquerra fins uns enorme còdol. Un cop superat, seguirem lleugerament a la dreta escalant en placa compacta i amb roca de primera, un tant polida però molt bona. Els parabolts ens indiquen el camí com ja he dit i ara pugem per na mena d'esperó vertical  que ens durà a una reunió molt penjada però prou còmoda. Llarg per gaudir.

3r llarg: IV i IV+, uns 9 parabolts en 35 metres
Sortim verticalment per anar lleugerament a l'esquerra i d'aquí tot recte a munt. Per mi, el millor llarg de la via. Roca de primera i vertical on van sorgint les preses de mans per on vulguem, podríem equipar els llarg tant sols amb "merlets", però el poder seductor del cant de sirenes que desprenen els parabolts ens ho impedeix. De mica en mica va perdent dificultat i arribem a la reunió còmodament.

4t llarg: II i un parabolt en uns 10 o 15 metres
Llarg de tràmit per coronar el cim

Pel descens, anirem al cantó oposat a la via per on surt la via Normal, on trobarem la instal.lació de ràpel lleugerament a l'esquerra i uns metres per sota del cim. Amb una corda de 60 metres en doble tindrem suficient per baixar i que ens deixarà en un pedestal a un metre escàs del terra.

Con tenim temps en Joan Casado em proposa anar a la CONTUZ, MESEDEZ! a la mateixa roca. Jo la he fet també un munt de cops però avui es un dia per "xal.lar", el que no m'agrada es la cantitat de "turistes" que hi ha per les ermites i camins que ens miren com si fóssim "bitxus rarus"... pot ser si que ho som!!!

Escalades realitzades per: Joan Casado i Joan Prunera

Terra mullat i paret humida, veurem com va la "cosa" 
Primers metres del primer llarg 
El company recuperant el primer llarg
El segon llarg, aquí la roca ja cambia 
Recuperant el segon llarg
El tercer llarg 
Arribant a la darrera reunió 
El cim de la Magdalena Inferior i al fons La Magdalena Superior
Via CONTUZ, MESEDEZ!


Baixant de la ermita i abans d'arribar a les escales de Jacob, al costat de la gran bauma, en un marcat desplom comença la via.

1er llarg: V+, V, IV i IV+, 8 parabolts en uns 30 metres
Començem el llarg superant un bon ressalt amb la pedra un tant llimada i amb uns parell de passos explosius entrem en un terreny més agraït. Seguim amb tendència a la dreta i superem una placa vertical amb molt bon canto i de seguit entrem a la reunió molt còmoda.

2on llarg: IV i IV+, 6 parabolts en uns 27 m
Encetem el llarg en vertical anat superant petits resalts fàcils fins un més pronunciat. superat això resten uns metres fàcils fins la reunió abans d'arribar al cim.

Via sense més pretensions, ben assegurada i amb un rocam de primera ideal per completar qualsevol escalada dels voltants. Per baixar podem fer-ho per la via normal amb un sols ràpel de 30 m o per la mateixa via amb un de 60.

Primer llarg 
Segon llarg
Arribant al final de la via

dimecres, 9 de setembre del 2015

Via NORMAL al Bisbe. Montserrat

Dissabte 29 d'agost de 2015

Estant al cim del Lloro em fixo amb la via Normal del Bisbe i veig que seria una bona atalaia per veure la via que em fet. Tant en Ricard com jo ja la vàrem fer en el seu dia però seria un "malbaratanent" de temps no pujar en aquest cim tant emblemàtic de Montserrat i així ho decidim. Per arribar, es el mateix camí que farem per arribar a la Monja o al Lloro

Una de les "petites grans clàssiques" de Montserrat. Sovint oblidada per la seva escassa dificultat i per la distancia on es troba fa que mai més la volgués pujar. Amb els anys les preferències i la visió de certes coses cambien de forma radical i vies que les vas fer en el seu dia, i ara oblidades, tornant a tenir sentit, romàntic podríem dir, i pujar per aquests itineraris molt agosarats per la seva època i amb el material rudimentari que tenien, et permeten a dia d'avui, a gaudir d'una escalada del tot genuïna. A la via no trobarem cap pesa emplaçada, tant sols el ràpel del cim per poder baixar.

1er llarg: IV, II i III, neta d'assegurances i uns 40 metres
En un un petit clar de bosc als peus d'una fissura en arc comença el primer llarg. Seguirem la fissura en tendència a l'esquerra que ens permetrà posar un parell de friends variats i un pont de roca fins que la fissura esdevé canal fàcil amb alguna sabina fins arribar als peus de la bola final del cim on farem reunió.

2on llarg: IV, III i IV, neta d'assegurances i uns 15 metres
Sortim de la reunió superant un tram vertical a mena de diedre. Un cop superat els primers passos seguirem per placa amb tendència a la dreta amb passos un xic fins fins que de mica en mica perdem dificultat i arribem a la reunió que també es el ràpel. D'aquí al cim son uns tres metres gairebé caminant.

El descens el farem des de la darrera reunió. com he dit, i d'uns cinquanta metres fins el peu de via.

Via senzilla i sense cap assegurança però bonica en el seu estil. bona per practicar en "detectar" llocs on assegurar-nos.

Escalada realitzada per: Ricard Rofes i Joan Prunera
El Bisbe des de el Lloro
El primer llarg
El segon llarg
Arribada al cim amb el Lloro de rerefons

Cerca de vies

Seguidors

Arxiu del blog

Dades personals

Barcelona, Catalunya, Spain
Vaig començar a enfilar-me per les muntanyes l'any 1976 i un cop que vàrem fer la travessa del Montseny, el setembre del 77, pujant el Matagalls des de Sant Marçal, la visió de les Agudes i la seva cresta dels Castellets, em va captivar. Llavors interiorment vaig saber que algún dia pujaria a lloms d'aquella cresta. Un anys i mig més tard vaig fer la meva primera escalada a Montserrat. Va ser el 17 de febrer de 1979. Des de llavors, per poc que pugui, vaig amb els companys a escalar, caminar, o pujar cims, que junt amb ells es el que més m'agrada.