dimecres, 20 de gener del 2016

DIRECTA DE L'AVATAR al Tossal de la Feixa. Alt Urgell

Diumenge 17 de gener de 2016
Després d'estar dos mesos en aturada forçosa ens tornem a retrobar amb el Joaquim que te unes ganes enormes d'escalar. Per començar de mica en mica no anirem a fer una via curta i senzilla, no, anirem a fer via llarga i de calcari. Això si, sense gaire compromis, tota parabolada i amb passos d'artificial per que no perdi la costum.

Escollim la via Directe de l'Avatar al Serrat del Coniller a l'Alt Urgell, sempre amb la recança de que farà un fred de justícia però la veritat es que no hem passat gents, tot fent un dia esplèndid, malgrat algun moment que algun núvol ens va negar la presència de l'astre rei però sense cap problema. En algun llarg vàrem suar!
Com érem tres i la via en un pel treballosa per culpa dels trams en artificial, sobre tot els tres primers llarg, em trigat sis hores en completar la via amb el resultat d'arribar de nit al cotxe, però, i el que ens hem arribat a riure a la via?, això no te preu.
La via l'Agus i jo ja la habiem fet fa anys però el Joaquim no i la veritat es que se li notava les ganes d'escalar... Joaquim ben retrobat de nou per les parets!!!

La via no te cap misteri, només tenim que seguir el rastre del parabolts grocs, ara, gaire be despintats sense cap mena de problema per seguir la via. La via te dos parts, els tres primers llargs predomina l'artificial o l'A0e i la segona part, els tres darrers en lliure, no obligat, per la proximitat de les assegurances.

Sortim de Coll de Nargó, prenem la carretera en direcció a Isona. A un 3 km. del poble tenim a mà dreta un trencall direcció Sallent. Seguim uns 3,5 km més i  en un cambi de rasant a la nostre dreta trobem una pista. Estacionem el vehicle a l'esquerra en un petit replà on hi ha una fita. L'aproximació es llarga, un hora i quinze minuts tot seguin marques de color vermell. Quan arribem a unes feixes sense arbres veurem les parets a tocar. Cambiem de sentit i seguirem marques de color groc que ens portaran a peu de via. Tres parabolts grocs a la paret.

1r llarg: A1e, V, IV, V A0e i V (A1e i IV) uns 20 parabolts en 30 metres
Comença molt vertical però en artificial es puja molt còmodament. Quan portem uns 4 o 5 passos podem forçar en lliure i de mica en mica per dificultat fins arribar a un altre ressalt fent uns passos de flanc a la dreta. Seguim forçant passos en lliure o en A1e fins entrar a la còmoda reunió.

2on llarg: III, A0e, V, A0e i V (A1e i IV) uns 15 parabolts en 25 metres
Srtim de la reunió per rampa fàcil fins un ressalt on fem un primer pas d'A0e. Després podem anar forçant passos en lliure o fen A1e al gust fins arribar a la reunió, també molt còmoda.

3r llarg: IV, A1e, V i IV+, uns 15 parabolts en 30 metres
Encetem el llarg per rampa fàcil fins uns ressalts amb molt poca presa fins arribar a un nínxol amb un arbre als peus d'un fort desplom on comencem un artificial desplomat. La sortida en lliure la pode forçar en lliure quan acaba el desplom si no, podem continuar uns parell de passos més en artificial. La entrada a la reunió es vertical però amb molt bona presa. La reunió es un pel penjada.

4t llarg: IV+, V i IV i uns 15 parabolts en 40 metres
Aquest llarg paga la pena empalmar-lo amb el següent, així queda un llarg de 40 metres de V i IV molt més agraït.
Sortim de la reunió per la dreta pujant per una placa inclinada però prou llisa on ens delectarem amb la adherència i les petites regletes per poder pujar. als vent metres, a l'esquerra es troba la reunió que ens la saltarem i continuarem per placa, ara molt més fàcil fins una feixa on trobarem una corda fixa.

5è llarg: V, A0e, IV+ i III, uns 10 o 12 parabolts en 30 metres
Sortim de la reunió superant un ressalt vertical i tot seguir a l'esquerra per superar un altre ressalt amb roca a controlar (podem fer un A0e). Seguim ara decantant-nos a la dreta fins un arbre penjant en una petita cornissa i seguim fent una bavaresa . al final d'aquesta  i fàcilment, flanquegem a la dreta i entrem a la reunió.

6è llarg: V, V i IV, uns 8 parabolts en uns 20 metres
Comencem amb un pas difícil fent una curta bavaresa per continuar pel fil d'un esperó però amb tendència a l'esquerra superant uns ressalts molt macos fins que de mica en mica perdem dificultat i arribem al final de la via.

Pel descens anirem ver ponent tot seguit la cresta fent baixades i pujades per camí poc marcat i fixant-nos amb les marques vermelles que anirem trobant. Al poc arribarem a un coll ample i baixarem pel vessant sud fins trobar un altre cop el camí que hem fet de pujada. Un hora i mitja de baixada i arribem de nit al cotxe. sort que portem frontals...

Via repetida però que la he pogut apurar més del que creia i com sempre ens ho em passat de conya tot i les sis hores que hem estat penjats.

Escalada realitzada per membres del C.E. Àliga: Joaquim Llòria, Agustín Perez i Joan Prunera
El primer llarg
Arribant a la R1
El segon llarg
El fort desplom del tercer llarg
Sortint del desplom del terer llarg
La bonica placa del quart llarg
El cinquè llarg
El darrer llarg
Arribant al final de la via
Sis hores escalant... i ara toca la baixada
Arribant de nit

Cerca de vies

Seguidors

Arxiu del blog

Dades personals

Barcelona, Catalunya, Spain
Vaig començar a enfilar-me per les muntanyes l'any 1976 i un cop que vàrem fer la travessa del Montseny, el setembre del 77, pujant el Matagalls des de Sant Marçal, la visió de les Agudes i la seva cresta dels Castellets, em va captivar. Llavors interiorment vaig saber que algún dia pujaria a lloms d'aquella cresta. Un anys i mig més tard vaig fer la meva primera escalada a Montserrat. Va ser el 17 de febrer de 1979. Des de llavors, per poc que pugui, vaig amb els companys a escalar, caminar, o pujar cims, que junt amb ells es el que més m'agrada.