dissabte, 11 de novembre del 2023

Via CANALETA DE LES NIMFES a la Miranda de Sant Magdalena, 37 anys després.

Divendres 10 de novembre de 2023

Seguim recordant vies i la "Canaleta de les Nimfes" és una bona obció per un dia fresquet de tardor. La vaig escalar per primer cop a principis de 1986, que llavors era una paret desconeguda per a mi. Va ser la primera via oberta en aquesta paret i ressegueix una marcada canal amb un rocam immillorable i re-equipada generosament. Podrem troba el burins originals mentre la escalem. Al segon llarg, quan la re-equiparen, van fer una entrada directa, atacant el ressalt pel bell mig, quedant una escalada tota per la canal i més homegènia. Nom als peus de la via.

1r llarg: IV, IV+, V i  IV, 8 expansions en uns 28 metres
Començem a escalar en direcció a la marcada canal. Escalada vertical i amb còdols generosos. Als 3/4 del llarg es fa molt vertical on trobem el pas més difícil i un cop superat, sortim per la dreta de la canal i per placa arribem a un replà còmode on muntem la primera reunió.

2n llarg: IV, V, IV, IV+, IV i IV, 8 expansions en uns 30 metres
Sortim per l'esquerra en direcció el ressalt que tenim a l'esquerra i ens endinsem un altre cop a la canial. El Pas més difícil es superar el ressalt un xic per la dreta i lograr possar-nos damunt d'un gran códol. seguim ara més facilment fins un altre ressalt més fàcil. seguim sempre per la canal fina al darrer ressalt que el superem un xic per l'esquerra i arribem a la reunió final.

Seguirem si no volem rapelar, fent una curta grimpada i després caminant entre còdols sueltos fins garibé el cim de la Miranda de les Magdalenes o be, un tar un rapel de 60 metres desde la darrera reunió.

Bona via, curta però intensa que la podrem convinar amb qualsevol del voltant.

Escalada realitzada per: Santi Guerra i Joan Prunera

dimarts, 7 de novembre del 2023

Via MALALTS DE ROCA a Abella de la Conca

Diumenge 5 de novembre de 2023 

Amb els primers freds ens acostem a Abella de la Conca per tastar la via MALALT DE ROCA. Dos dels companys ja l'han escalada en dies calorosos, ara toca amb més bona emperatura.

Es una via llarga, d'uns 415 metres pero que 300 son d'escalada real, amb poc o gens d'ambient però emb vistes ben bones de la zona. Discontínua, malgrat tot, en el seu traçat i amb prou vegetació, però amb un rocam ben ferm podrem gaudir d'una escalada llarga de al menys deu llargs.

Per accedir al peu de via, partirem de la carretera abans d'entrar al poble i en una mena de rotonda on no es pot estacionar, prenem un corriol que puja gaire bé fins a la paret i després a l'esquerra. Seguirem el camí tot pujant, primer per camí i després per un parell de tarteres incòmodes. Al poc de mitja hora i havent deixat ja les tarteres, trobarem el peu de via.

1r llarg: III, IV+ i IV, i uns 4 ponts de roca en uns 30 metres.
Pujem per rampa fàcil i encatem una placa vertical. Els ponts de roca, alguns en mal estat, ens indicaran el cami a seguir i en un bon replà muntarem la reunió. La dificultat es centra al mig del llarg.

2n llarg: IV, V+ o V/A0 i V. 2 o 3 ponts de roca, 4 parabolts en uns 25 metres.
Començem per la dreta i encarem una placa vertical i anem escalant. Els parabolts i els ponts de roca en indican també el cami. Al mig del llarg està el pas més difícil del llarg. Reunió en una feixa.

Ara farem un canvi de reunió. Pujarem uns metres per la nostra dreta i seguirem a l'esquerra uns metres. Seguim caminant a munt entre matolls fins arribar a una feixa. Muntarem reunió als peus d'una paret polida per la baixada d'aigua en un terreny amb arbres.

3r llarg: V, V+ o V/A0 i IV. Alguns ponts de roca, arbres per llaçar sabines i 1 parabolt en uns 30 metres
Pugem per la dreta de una mena de canal amb la roca polida per la baixada d'aigua. Llarg brut i incòmode els primer metres en que les sabines ens ajudaran. Un cop passat això, la roca millora i emprenem una escalada per placa fins a la reunió un pel estreta i incòmoda.

4t llarg: IV, IV+ i IV. 2 ponts de roca i 2 parabolts en uns 30 metres
Sortim per la dreta  i encarem una placa  que a mig recorregut es fa fantàstica. Un cop superada entrem per l'esquerra en una mena de diedre petit i seguim per la dreta fins arribar a la reunió. 

5è llarg: IV, IV+ i IV. 2 ponts de roca i 1 parabolt en uns 25 metres
Escalem un esperó de roca compacta on trobarem un pas fi al mitg assegurat per un parabolt. Al final i per la dreta superem un petit ressalt i arribarem a la reunió.

6è llarg: IV, III i II, 2 sabines llaçades en uns 40 metres.
Comencem per l'esquerra en vertical ajudats per dos sabines amb cordinos. La roca a qui no és massa bona. Continuem per un diedre inclinat que ens el podem estalviar per l'esquerra i pugem per terreny molt fàcil i amb matolls fins que arribarem caminant a la reunió.

7è llarg: III, IV, IV+, V+/A0, V i IV+, 3 o 4 ponts de roca i 1 parabolt en uns 50/55 metres
Començem per placa tombada fins que als quinze metres es fa vertical. Anem pujant amb lleugeres ziga-zagues fins a arribar a una placa prou difícil en que arribar i sortir del parabolt serà el més dificil. Un cop superada la placa encararem un petit ressalt i entrem a la reunió

8è llarg: caminant i un petit ressalt de III, 1 pont de roca en uns 40 metres.
Podriem dir que aquest no es un llarg propiament dit, començarem caminant entre matolls i al mig trobarem un pont de roca en una curt ressalt i un cop superat seguim pujant caminant i a la dreta arribarem a una reunió als peu d'una placa tombada. Reunió amb un sol parabolt.

9è llarg: IV, 2 ponts de roca i 1 parabolt en uns 30 metres.
Comencem escalant la placa en vertical per tot seguit flanquejar per una petita cornissa uns grapat de metres a la dreta fins a un parabolt. Després tot recte a munt superant algun ressalt i arriban a la reunió d'un sol parabolt.

10è llarg: III i II, net i uns 45 metres
Pujarem ara per un aresta superant algun petit ressalt molt fàcil. Darrer llarg somés per arribar escalant al final de la via

El descens el farem anant cap a ponent i a la part esquerra d'un coll trobarem una instal.lació de ràpel de tres parabolts amb cordinos. Seran 50/55 metres de rapel ben aeri per la cara Nord. Despés, remuntarem vers llevant un contrafort i emprendrem una baixada per camí mig marcat i amb alguna fita. Seguirem per tartera tipus la que habia en el Pedraforca fins a un altre coll a tocar amb la Torre Xica i des d'aquí fins a la carretera. Entre ràpel i descens conteu de 2 hores a 2:30 hores.

Via amb poc ambient tipica d'aquesta zona, però que es deixà gaudir d'uns llargs amb molt bona roca i nova via per a la "cole"

Escalada realitzada per: Jesús Rodríguez, Dídac García, Agustín Pérez i Joan Prunera

Cerca de vies

Seguidors

Arxiu del blog

Dades personals

Barcelona, Catalunya, Spain
Vaig començar a enfilar-me per les muntanyes l'any 1976 i un cop que vàrem fer la travessa del Montseny, el setembre del 77, pujant el Matagalls des de Sant Marçal, la visió de les Agudes i la seva cresta dels Castellets, em va captivar. Llavors interiorment vaig saber que algún dia pujaria a lloms d'aquella cresta. Un anys i mig més tard vaig fer la meva primera escalada a Montserrat. Va ser el 17 de febrer de 1979. Des de llavors, per poc que pugui, vaig amb els companys a escalar, caminar, o pujar cims, que junt amb ells es el que més m'agrada.