dimecres, 6 de setembre del 2023

Via TIM al Pic del Freser. Pirineus Orientals

Diumenge 30 de juliol de 2023 

El primer cop que vaig escalar la Cara Nord del Pic de l'Infern, em vaig fixar amb un altre paret, la del Pic del Freser. Molt més curta i menys interessant, la vaig oblidar durant molts anys. Fa un parell d'anys vàrem començar a "programar" poder escalar-la però el fet que és curta i l'aproximació massa llarga, feia que no trovessim el dia adient. Convençut pel company, ens decidim a matinar i i enprendre la sortida.

La via es tant sols per "col.leccionistes", aproximacíó de 2:30 h. i una escalada de 90 metros fan que sigue una jornada de 9/10 hores. La via és molt intuïtiva, doncs ens va costar una mica, trobar l'itinerari correcte. L'ambient és formidable, i un cop ets a la base de la paret, tot es fa una mica més dificil de trobar.

L'aproximacio la fem des d'el refugi d'Ull de Ter fins a el coll de la Marrana. Seguirem com si pugesim al Bastiments a a l'alçada d'unes restes d'un pluviòmetre, ens decantarem a l'esquerra tot traessant la mole enorme del Bastiments (alguna fita). Seguirem per tartera, sempre sense perdre de vista el coll del Freser amb el Bastiments. Un cop aquí, seguirem el camí cap el Pic de l'Infern remuntant pedregals fins a arribar a un coll o veiem clarament la paret Nord del Pic del Freser. Es aquí quan ens dirgim per tartera a la base de la paret. Arribats a un diedre/canal molt visible, remuntem per blocs fins a la seva base i aqui comença l'escalada.

1r llarg: III, III+ i IV- en uns 40 metres aproximadament
Comencem a pujar pel diedre/canal amb escalada fàcil i continua. Arribats a on el diedre es fa més vertical trobarem el pas més difícil del llarg i un cop superat, entrarem en una còmoda repisa al costat d'un gran blog on muntarem la reunió llaçan amb cordinos el bloc.

2n llarg: III+, III i II en uns 50 metres aproximadament
Sortim per l'esquerra superant blocs de roca una mica inestables i axí anirem fent fins a perdre dificultat i arribar al cim.

Pel descens, seguirem la cresta cimera vers llevant i retornant al coll del Freser i del Bastiments i desfent el camí de pujada.

 Escalada realitzada per: Jesús Rodríguez i Joan Prunera

Cerca de vies

Seguidors

Arxiu del blog

Dades personals

Barcelona, Catalunya, Spain
Vaig començar a enfilar-me per les muntanyes l'any 1976 i un cop que vàrem fer la travessa del Montseny, el setembre del 77, pujant el Matagalls des de Sant Marçal, la visió de les Agudes i la seva cresta dels Castellets, em va captivar. Llavors interiorment vaig saber que algún dia pujaria a lloms d'aquella cresta. Un anys i mig més tard vaig fer la meva primera escalada a Montserrat. Va ser el 17 de febrer de 1979. Des de llavors, per poc que pugui, vaig amb els companys a escalar, caminar, o pujar cims, que junt amb ells es el que més m'agrada.