dijous, 28 de setembre del 2023

Via NORMAL a l'Agulleta de l'Os. Sant Llorenç de Montgai

Diumenge 10 de setembre de 2023 

L'Agulleta de l'Os és una via que sempre l'he tingut present però mai vaig trobar, ni el dia ni la ocasió per anar-hi. Una clàssica de les que, segons diuen, els escaladors de Lleida sempre anaven per ensenyar a escalar als novells. La via és prou senzilla, amb matissos. Podem començar-la per la normal de la Paret de l'Os i després accedir a la pròpia agulleta pujant per una pendent de terra. El més rellevant d'aquesta escalada és el seu tercer llarg, un "pas de gegant" per saltar de l'agulleta a la paret, sense cap dubte, el que ens farà posar els pels de punta i l'estòmag encongit!!! No us espanteu, és un pas de fe, senzill en el seu grau, però espectacular.

1r llarg: IV i III, 3 expansions i uns 35 metres 
Pugem per placa vertical fins que es tomba i arribem a una reunió als peus de la xemeneia. Seguim fins a arribar a la xemeneia. Amb passos de "remonage" anem guanyant alçada fins que sortim de l'empotrament i entrem en un gran replà on muntem la reunió.

Ara fem un canvi de reunió i pujarem caminant per terren terrós en direcció a l'Agulleta de l'Os i un cop arribats, muntem reunió d'un arbust i d'un parabolt.

2n llarg: IV+, V, IV, V i IV, 3 expansions i 3 claus en uns 35 metres
Pujem per placa amb passos verticals i atlètics anant a l'esquerra i dreta. superarem un ressalt prou difícil i arribarem a un replà on antigament feien reunió. Seguim ara per la dreta i gairebé pel fil d'una mena d'esperò. Trobarem un altre pas difícil abans de coronar l'agulleta.

3r llarg: IV, IV i II+, 1 expansion i uns 20/25 metres
Ens decanrem a l'equerra de l'agulla baixant una mica i col.locant-nos per fer un "pas de gegant". Uns el faran dent un salt i uns altres "espatarrant-nos" i oberts de cames, farem un llençament a la cornisa de davant nostre. Pas espectaculat. Despçes d'això seguirem en vertical per paret fins dalt i travesant el fl aeri de la cresta ens dirigirem a peu plà on muntarem la reunió d'un arbust

El descens serà el mateix que per fer-ho de dalt de la Paret de l'Os, seguin un corriol amb fites i despres a la dreta seguin camí que en portarà a una pista i a la carretera.

Escalada realitzada per: Agustín Pérez i Joan Prunera




Cerca de vies

Seguidors

Arxiu del blog

Dades personals

Barcelona, Catalunya, Spain
Vaig començar a enfilar-me per les muntanyes l'any 1976 i un cop que vàrem fer la travessa del Montseny, el setembre del 77, pujant el Matagalls des de Sant Marçal, la visió de les Agudes i la seva cresta dels Castellets, em va captivar. Llavors interiorment vaig saber que algún dia pujaria a lloms d'aquella cresta. Un anys i mig més tard vaig fer la meva primera escalada a Montserrat. Va ser el 17 de febrer de 1979. Des de llavors, per poc que pugui, vaig amb els companys a escalar, caminar, o pujar cims, que junt amb ells es el que més m'agrada.