dimecres, 23 de maig del 2018

Via MIGUEL ÁNGEL GARCÍA a la Paret de la Formiguera

Diumenge 20 de maig de 2018

Avui toca via totalment equipada amb un grau, al menys per mi, un pel fort, però sense ser grau obligat. El matí no esta gaire fi i per la carretera, a estones, va plovent a estones. Primer esmorzarem i ja farem cap a Sant Llorenç de Montgai a veure si ens deixe tocar una mica de roca.

La via en qüestió te uns sis anys i esta tota equipada amb parabolts i no necessitarem res mes que unes deu cintes i les reunions.

L'aproximació la farem des de el pàrquing de la Formiguera i farem cap remuntant el talús de la via del tren. Un cop a la via i se'n se travessar-la, prendrem un corriol que en poc minuts ens deixarà a peu de via. Un clau i un parabolt en un balmat en indicarà el començament de la via.

1r llarg: A0e (un pas), V+ i V, un clau (innecessari) i 8 parabolts en uns 25 metres
Comencem a escalar sota d'un for desplom on hi ha un clau i a tocar un parabolt, amb una tibada d'A0e, en aferrem a uns bons "cantos" i ens situem en una petita plataforma, flanquegem a la dreta fins una fissura vertical. Aquí tenim un pas fort que un cop superat, anem pujant amb tendència a l'esquerra. arribem a una cornisa i flanquegem mes a l'esquerra per escalar un mur vertical però amb molt bon canto. Només tindrem un últim pas i entrarem a la reunió. Llarg bonic

2n llarg: IV+, V, A0e (dos passos), V+ i V, 8 parabolts ens uns 25 metres
Sortim de la reunió per la dreta fent un flanqueig ascendent fins situar-nos sota els sostre. Continuem flanquejant amb adherència fins que la cosa es posa més dreta i difícil. Fem dos passo en A0e o lliure (6a) i escalem un mur molt vertical però amb bon canto fins la reunió. Llarg potent amb un flanqueig molt estètic.

3r llarg: V i IV i 4 parabolts en uns 10 metres
Sortim de la reunió per l'esquerra superant un pas finet i després en tendència a l'esquerra per un mur amb molt bon canto fins arribar a la reunió. El llarg se'ns farà molt curt.

Per baixar de la via, nosaltres ho hem fet pel camí de baixada des de d'alt de la paret de la Formiguera que ens retornarà al camí. Via complerta per combinar-la amb altre de la zona si la metereologia ho permet. Un altre via nova per la "cole"

Escalada realitzada per: Ramir Aparisi, Laura i Joan Prunera

Part de la Paret de la Formiguerq
Recuperant el primer llarg 
El flanqueig del segon llarg 
Despres del flanqueig
El curt i darrer llarg 
Per sort, el temps ens ha permes escalar


dilluns, 21 de maig del 2018

Via JABALÍ ERRANTE a Peña Predicadera, Sierra de Guara

Diumenge 13 de maig de 2018

Només havia esta un cop en aquest lloc de la Sierra de Guara i tenia ganes de tornar. Decidim anar-hi dissabte i diumenge per aprofitar el dos dies escalant però les previsions pel dissabte no eren gents engrescadores i decidim anar-ni però a última hora del dissabte. Arribant a Tàrrega, la cosa comença a animar-se i ens envolta una pluja torrencial d'aquelles que fan història. Molt em dona al nas que demà "pringarem" i avui dormirem dins la furgoneta. arribant per terres d'Osca la cosa comença a millorar i arribem al lloc per dormir amb el terra tot sec, tinguem esperança que igual demà farà bo. I així va ser, ara amb un fret del cai!!!

La via que decidim fer serà la JABALÍ ERRANTE. Via re-equipada i retro-equipada, de grau molt assequible i de roca fantàstica com es habitual a la regió. Via per gaudir i no passar gens de por

Per arribar a la zona vindrem per la A-22 de Lleida-Osca fins on acaba i continuarem per la N-240 fins la desviació a Liesa i Ibieca. Arribarem a un creuament, a la dreta Aguas i a l'esquerra Loporzano, anirem uns 50 metres a l'esquerra i prendrem un altre direcció per un a carretera petita en direcció al pantà de Guara. Seguirem la carretera fins una rotonda seguirem per pista en bon estat direcció San Cosme, fins arribar al pàrquing de la Tejeria. Com a molt caben 8 cotxes. Ja caminant, remuntarem una llarga pista fins una gran explanada amb pocs arbres on podrem veure la Peña Predicadera. Remuntarem per un corriol per la dreta i baixarem per la pista fins un rierol sec i remuntarem per grades i canals, fins el cap damunt on arribarem als peus de la Peña Predicadera. En total 3/4 o un hora d'aproximació. a peu de via hi ha una fita que ens indica el començament.

1r llarg: III, IV i III, 4 parabolts i uns 30 metres
Comencem el llarg per un esperó ample i ajagut on la escalada esdevé agradable i amb quatre parabolts que no tots son necessaris. Reunió als trenta metres justos en una còmoda repisa.

2n llarg: IV, IV+ i IV, 7 parabolts i uns 30 metres
Llarg similar a l'anterior però ara més vertical i un xic més difícil i també retro-equipada. Només tindrem que trovar els pasos me adients i seguir el parabolts fins la còmoda reunió a sota d'un mur vertical.

3r llarg: V, IV+ i III 3 parabolts i uns 20 metres
Comencem el llarg ver a un parabolt i un cop "xapat" superem el petit ressalt i en dirigim en tendència a l'esquerra a cercar el segon parabolt. Arriarem a un altre ressalt i gracies a les generoses presses i al parabolt, superem el pas i pregresivament decau la dificultat fins arribar a la reunió sota una paret prou vertical.

4t llarg: Ae, V, IV+ i IV 8 parabolts i uns 40 metres
Sortim de la reunió a cercar el primer de dos parabolts per fer un Ae (hi han un parell de burins vells que no son necessaris). Fet això, escalem en vertical per un diedre/xemeneia vertical i amb preses molt franques fins sortit del diedre. Continuem per un esperó estret i vertical fins arribar a la reunió als peu d'una gran balma i un fort desplom.

5è llarg: III, IV, IV+ i II, 3 parabolts i uns 40 metres
Sortim de la reunió per situar-nos sota del desplom i seguim per l'esquerra practicament caminant. Seguim flanquejant i fem un pas de gegant per passar d'un cantó a l'altre per superar una canal. Seguim caminant i arribem a un muret amb dos parabolts. Amb passos fins superem el muret i continuem per terreny ajagut i molt fàcil fins una única savina on hi ha una baga on muntarem la reunió.

El descens el farem arribant al que seria un cim de l'extens altiplà de la penya. Trobarem fites. En direcció Nord, baixarem del cim fins una canal i remuntarem un altre llom d'un cim i descendirem a ponent per camí/tartera que ens durà al camí d'aproximació. Un hora en total de retorn.

Via senzilla per gaudir de l'escalada en un entorn curiós i immillorable. Pel meu gust no li feia cap falta un retroequipament però enllà a l'Aragó no tenen pas els problemes que tenim aquí. I com no podria ser, via nova per la "cole"

Escalada realitzada per: Agustín Perez i Joan Prunera

Ubicació de la via
La Peña Predicadera desde la pista
L'ajagut primer llarg
Recuperant el primer llarg
El segon llarg
El magnífic però curt tercer llarg
L'Ae (diuen 6a+) del quart llarg
El magnific diedre/xemeia despres del Ae

L'esperò vertical del quart llarg
El darrer llarg
Malgrat la pluja del dia antrerior, ha estat una jornada perfecte

Cerca de vies

Seguidors

Arxiu del blog

Dades personals

Barcelona, Catalunya, Spain
Vaig començar a enfilar-me per les muntanyes l'any 1976 i un cop que vàrem fer la travessa del Montseny, el setembre del 77, pujant el Matagalls des de Sant Marçal, la visió de les Agudes i la seva cresta dels Castellets, em va captivar. Llavors interiorment vaig saber que algún dia pujaria a lloms d'aquella cresta. Un anys i mig més tard vaig fer la meva primera escalada a Montserrat. Va ser el 17 de febrer de 1979. Des de llavors, per poc que pugui, vaig amb els companys a escalar, caminar, o pujar cims, que junt amb ells es el que més m'agrada.