divendres, 8 de desembre del 2023

Via SERRETA a La Punta d'en Serreta. Sant Llorenç del Munt

Dimecres 6 de desembre de 2023


L'escalada a Sant Llorenç del Munt, mai ha estat de les meves preferides, tot i que he escalat un munt de cops les classiques habituals a finals dels 70' i als 80'. El Ricard que es coneixedor de la "roca/fanc" típica d'aquesta contrada, em proposa escalar la via Serreta a la Punta d'en Serreta. Jo i un company, la vàrem abandonar l'any 1985 i després d'arribar a la primera reunió, em va dir textualment: baixem?, avui prendrem mal!!! i així es va quedar la cosa. Després de tants anys i l'estómac ple de papallones revolotejant dins, em dirigeixo com be a l'escorxador acompanyat de l'amic Ricard


Jo sempre em perdo per el munt de carrers que hi ha per la part baixa de la zona però en Ricard ho controla be. Prenem la canal de les Bruixes que ens porta a Can Pobla i abans d'arribar-hi, prenem un desviament cap amunta a l'Aresta dels Cavalls i la Punta d'en Serreta, ben visibles des del camí, en total una mig hora llarga des d'on hem deixat el cotxe. El peu de via es molt evident.

 

1r. Llarg: III+ i IV, 1 parabolt i un burí en uns 25 metres

Comencem a la part esquerra de la paret per terreny fàcil però amb cura de la roca, ja sabem com es. Trobem el primer ressalt assegurat per un parabolt i continuem. Ara arribem al ressalt final més dret i que gaire be al final del llarg, hi ha un burí i entrem a la reunió, còmoda i ample.


2n llarg: V+/A0e, V, V+/A0e, V,  5/6 parabolts, 1 cap de burí i uns 25 metres.

Sortim en vertical a cercar un parabolt. La roca es dolenta, petita i trencadissa. Son passos molt fins i delicats i abans de sortir d'aquest tram trobarem un altre parabolt (A0). Seguim fent ziga-zagues buscant la roca millor i en un gran còdol trobem un cap de burí. Seguim en vertical vers una mena de sostre que passem per la dreta i arribem en un altre ressalt molt pronunciat. Pas molt difícil que el podem fer per la dreta o recte, en aquest cas A0. Seguim en tendència a l'esquerra per paret vertical i passos difícils fins a arribar a la reunió.


3r llarg: V, A0e, V, III, IV+, V+ IV, 4 parabolts i dos burins en 30 metres.

Aquí la roca millora sustancialment, essent magnífica. Sortim per l'esquerra i en vertical a cercar un parabolt que ens porta a un fort ressalt que el superarem, o be en lliure molt difícil o amb un pas d'A0e, per sortir per la dreta. Fent uns passos en flanqueix, entrem en un lloc més fàcil i encararem una placa vertical amb una roca de qüalitat superior. Escalem en vertical amb presa petita on un parell de parabolts en indiquen el camí. Sortir del segon parabolt és el més difícil. D'esprés seguim en vertical per un petit diedre amb un parell de sabines que podem llaçar i ja serem al cim planer de la singlera i final de la via.


El desces el farem caminant escollint qualsavol canal que tenim a la dreta mirant a vall o be, pujant a la Mola i desfent el cami normal  a Can Pobla.  


A estat una via difícil per a mi, molt psicològica, sobretot el segón llarg per la qüalitat de la roca, encara que anant de segon, no pots baixar la guardia. A destacar el tercer llarg, res a veure amb el principi de la via i per fí nova via per la "cole"


Escalada realitzada perRicard Rofes i Joan Prunera


El primer llarg, comencem a patir

En Ricard, prop de la R1

El segon llarg, difícil i psicològic

25 metres mantinguts

Arribant a la R2 tot tremolant

Més calmat, afrontant el 3r llarg

Havent superat el més difícil

La vetical i magnífica placa final

A la fí, he escalat la Punta Serreta

dijous, 7 de desembre del 2023

Via EL GANIVET DEL GRAU DEL SOLANA. Paret del Devessó, Malanyeu

 Dimecres 29 de novembre de 2023


Un dia tornant d'escalar la via PALPANT L'INFINIT, vàrem baixar per un loc que no ho habiem fet mai i a les hores, vem veure una zona a la part més esquerra de la paret del Devessó, que habien unes vies de caire fàcil en aparença i em vaig quedar amb la "copla".


Aquest dimecres quedo amb el Vicenç Nin que escala molt poc i sempre li ve de gust fer alguna escalad senzilla i li proposo fer la via EL GANIVET DEL GRAU DEL SOLANA a Malanyeu, via de grau amable però que la tindrem que equipar.


Per accedir a la via anirem pel camí normal de les vies de part esquerra i abans d'arribar a l paret, prendrem un camí que en durà a un pas  entre la riera. Pujarem per una pista ample i arribarem a ua clariana del bosc i que seguirem un camí a la dreta que puja fins a un pont de roca natural, uns 30 metres abans, comença la nostre via. Es un esperò esvelt i prim on hi ha una fñletxa picada a la roca.

 

1r. Llarg: IV i III, 2/3 ponts de roca i i un clau en uns 25 metres

Ens enfilem a l'esperó i anirem escalant superant petits ressalts sempre en vertical fins a un petit replà on esta la reunió amb dos parabolts


2n llarg: IV, III i II 2/3 ponts, 1 clau i uns 25 metres.

Sortim per la dreta i continuem igual que el llarg anterior. L'esperò es va fent cada cop més estret i al final la roca es un xic trencada. Un cop al final de l'esperó arribarem a un bosc on trobarem la reunió de dos parabolts


Deixarem la reunió i caminarem per camí marcat uns quinze metres fins a situar-nos als peus d'una placa


3r llarg: III i IV, 1 pont de roca i uns 15 metres.

Ens enfilem per la placa i anirem pujant fàcilment fins a cercar un diedre que el passarem per l'esquerra i un cop supert arribarem a la reunió tambe de dos parabolts.


El descens el farem seguint pocs metres vers ponent on trobarem una instal-lació de ràpel. Primer baixarem recte fins a una plataforma del bosc i desp´res a la dreta per un diedre per on puja una via. Arribarem a un replà i acabarem el ràpel. Després seguirem per una cornisa evident a la dreta que ens durà a un ressalt amb una corda fixe que ens deixara en el camí. 35 mts de ràpel +/-


Via senzilla poc aquipada on les reunions sen de parabolts pero no prepaedes per rapelar


Escalada realitzada perVicenç Nin i Joan Prunera

Recorregut de la via i ràpel

El peu de via

Recuperant el primer llarg

Arribant a la R2

Darrer llarg

Final de la via

Cerca de vies

Seguidors

Arxiu del blog

Dades personals

Barcelona, Catalunya, Spain
Vaig començar a enfilar-me per les muntanyes l'any 1976 i un cop que vàrem fer la travessa del Montseny, el setembre del 77, pujant el Matagalls des de Sant Marçal, la visió de les Agudes i la seva cresta dels Castellets, em va captivar. Llavors interiorment vaig saber que algún dia pujaria a lloms d'aquella cresta. Un anys i mig més tard vaig fer la meva primera escalada a Montserrat. Va ser el 17 de febrer de 1979. Des de llavors, per poc que pugui, vaig amb els companys a escalar, caminar, o pujar cims, que junt amb ells es el que més m'agrada.