dimecres, 28 de febrer del 2018

Via EL ÚLTIMO SUEÑO al Serrat dels Monjos. Montserrat

Diumenge 18 de febrer de 2018

El Serrat dels Monjos sempre ha estat, per mi, un lloc de Montserrat amb mala sort. Tot el que he intentat ha acabat malament. Per una cosa o altre, sempre he abandonar dels primers llarg i aquest cop de la mà d'en Ricard he pogut assolir la meva primera via ... sencera d'aquesta regió!

Aquesta gran paret de la vessant sud es molt caòtica, plena de repises, matolls, feixes i còdols que volten sols per la paret i que les caigudes poden ser un "pel" lletges. Una cosa si te al seu favor, quan la roca es bona, es bona de debò i amb moltes opcions de poder emplaçar assegurances flotants. La via que hem escollit te uns quants anys i les assegurances fixes comencen a estar una mica deteriorades. En quant al grau que he vist en totes les ressenyes tant d'internet com de les guies, jo els i afegeixo mig grau mes, la via te un bon compromís i exposició, es el meu parer.

Per accedir a la via seguirem el camí a les Coves del Salnitre i prendrem el camí al Monestir tot travessant el Torrent Fondo. Trobar el peu de via serà una feina més feixuga. Nosaltres amb una fotocòpia d'una fotografia de la paret hem, trobat prou fàcilment el començament de la via. Ens pot ser d'utilitat que es escrit el seu nom a peu de via. Cal dir que el primer llarg pertany a la via veïna Insubmissió.

1r llarg: V, IV+, III, V-, IV i III, 4 espits en uns 35 metres
Comencem a pujar per un contrafort a mena d'esperó de roca compacta on trobarem un parell d'espits. Al poc va perden verticalitat i fem un flanqueig ascendent a la dreta fins un altre esperó. Seguim recte a munt per placa compacta fins que va perdent dificultat i entrem a la còmoda reunió de dos espits. Aquest llarg pertany a la via Insubmissió.

2n llarg: III, V, IV, IV+ i V, 3 espits i uns 35 metres
De la reunió sortim vers l'esquerra a cercar uns blocs que formen un diedre. Un cop superat anem pujant mes o menys recte fins un ressalt on hi ha un tercer espit seguim i entrarem en una reunió un xic incòmoda als peus d'una placa.

3r. llarg: V i V+, 3 espits en uns 30 metres
Sortim de la reunió per placa i cap a la dreta a cercar un diedre de roca poc compacta a sota d'una petita feixa. als peus del diedre trobarem un espit. Superem el diedre i entrem dintre de la feixa a cercar una mena de diedre vertical on hi trobarem dos espits mes. Son passos difícils per superar a quest diedre. Per entrar a la reunió parem un curt flanqueig a l'esquerra.

4t llarg: IV, V, i IV, un espit en uns 25 metres
Sortim de la penjada reunió per un diedre a cercar un espit que trobarem a l'esquerra d'un ressalt amb matolls. un cop en el espit superem el ressalt per l'esquera i encetem un llarg flanqueig amb ambient. Podrem emplaçar bones assegurances pel camí. La reunió es en una plataforma inclinada amb una reunió vella al terra. La reunió bona es a la paret.

5è llarg: V i III un espit en uns 20 metres
Sortim de la reunió fent un bona Bavaresa a equipar fins un espit. després es un diedre prou difícil acabat en una mena de feixa plena de pedres. Ull a la caiguda de còdols. Seguim per una placa inclinada de roca compacta i molt fàcil fins la reunió.

6è llarg: V+/A0e, II i III un clau en uns 30 metres
Desgrimpem uns metres per l'esquerra de la reunió per entrar en un diedre força vertical. Trobarem un clau amb una baga vella penjant que ens servira si no anem molt sobrat per fer un A0e. Seguim pel diedre fins el seu final i continuem per terreny fàcil però descompost. Acabat això podem seguir per terreny herbós fins la base del Satèl.lit, roca característica adossada a la paret i per on continua la via Planetes Transparents. Trobarem la reunió de dos espits.

Pel descens prendrem uns corriols poc definits i sense fites que amb baixades i pujades anirem fent fins arribar al Torrent Fondo. Aquest camí es una mica perdedor i tindrem que observar be el descens. Un cop al Torrent, e seguirem i trobarem tres instal.lacions amb cadenes i un ultim preparat amb un curt ràpel de 10 metres que ens deixarà en el camí d'aproximació. 1:15 h. ben bona de descens.

Per fi he trencat el malefici que tenia d'aquesta zona de Montserrat i un cop més, una via nova per la "cole"

Escalada realitzada per: Ricard Rofes i Joan Prunera
El traçat de la via
Els primers metros de la via (Insubmissió)
Arribant a la primera reunió
El caòtic segon llarg 
Llarg terrós i amb matolls
Segon llarg amb una placa final ben curiosa
La "placa curiosa", V+ amb "rebava" 
Quart llarg 
Ambient al quart llarg
La bavaresa del cinquè llarg
Fàcil placa per arribar a la cinquena reunió 
El difícil diedre del darrer llarg, no obligat però... 
Jo he suat la "cansalada", el Ricard no tant...

Cerca de vies

Seguidors

Arxiu del blog

Dades personals

Barcelona, Catalunya, Spain
Vaig començar a enfilar-me per les muntanyes l'any 1976 i un cop que vàrem fer la travessa del Montseny, el setembre del 77, pujant el Matagalls des de Sant Marçal, la visió de les Agudes i la seva cresta dels Castellets, em va captivar. Llavors interiorment vaig saber que algún dia pujaria a lloms d'aquella cresta. Un anys i mig més tard vaig fer la meva primera escalada a Montserrat. Va ser el 17 de febrer de 1979. Des de llavors, per poc que pugui, vaig amb els companys a escalar, caminar, o pujar cims, que junt amb ells es el que més m'agrada.