dimecres, 24 d’octubre del 2018

Via FELISÍN sortint PER JABALI ERRANTE a Peña Predicadera. Sierra de Guara

Divendres 12 d'octubre de 2018

La Peña Predicadera, en terres aragoneses i ubicada a la Sierra de Guara, es com una gran mola solcada de profundes canals per la vessant sur ens farà l'efecte que estem en un món surrealista que no ens deixarà de sorprendre. La roca es conglomerat calcari molt bo i d'infinitat de vies de diversos graus, generalment moderat i amb poca verticalitat però d'un paisatge privilegiat. Pel que he vist i he llegit, les vies van començar a obrir-se a mitjans dels 80' i que ara estan re-equipades com es el cas de la nostre via que sense ser massa díficil podrem gaudir d'una escalada poc exposada i de escàs ambient, però llarga i ràpida.

Per arribar a la zona vindrem per la A-22 de Lleida-Osca fins a on acaba i continuarem per la N-240 fins la desviació a Liesa i Ibieca. Arribarem a un cruament, a la dreta Aguas i a l'esquerra Loporzano, anirem uns 50 metres a l'esquerra i prendrem un altre direcció per un a carretera petita en direcció al pantà de Guara. Seguirem la carretera fins una rotonda seguirem per pista en bon estat fins els pàrquing de la Tejeria. Com a molt caben 8 cotxes. Ja caminant, remuntarem una llarga pista fins una gran explanada on podrem veure la Peña Predicadera. Baixarem per la pista fins un rierol sec i remuntarem per grades i canals fins el cap damunt on arribarem als peus de la Peña Predicadera. En total 3/4 o un hora d'aproximació.

Com marxem un cap de setmana i hem arribat relativament tard ens decidim per una via curta però que podent empalmar-la amb els darrers llarg d'un altre ens dona una bona opció per avui. Ens decidim per la via Felisín originalment de tres llargs que es poden fer en dos i totalment assegurada amb parabolts. Està justament a la dreta de la via Jabalí errante on els parabolts son ben visibles.

1r llarg: IV, IV+ i III, 9 parabolts i uns 30/35 metres
Comencem a pujar per paret no molt vertical amb un rocam de primera i seguin els parabolts arribarem a la reunió que ens saltarem. Superem el ressalt i continuem per paret tombada i fàcil fins un altre reunió i es aquesta on la muntarem.

2n llarg: V, IV, V, IV+ i IV, 7 parabolts en uns 40 metres
Sortim de la reunió fins un bon ressalt i un cop superat escalem més fàcilment fin un altre de les mateixes característiques. Seguim per un esperó fins un diedre curt un xic trencat a la sortida i continuem amunt per placa bona fins muntar la reunió als peus d'una cornisa i d'un bon desplom.

Ara continuarem per la via Jabalí errante.

4t llarg: Ae, V, IV+ i IV 8 parabolts i uns 40 metres
Sortim de la reunió vers l'esquerra per cercar el primer de dos parabolts per fer un Ae (hi han un parell de burins vells que no son necessaris). Fet això, escalem en vertical per un diedre/xemeneia vertical i amb preses molt franques fins sortit del diedre. Continuem per un esperó estret i vertical fins arribar a la reunió als peu d'una gran balma i un fort desplom.

5è llarg: III, IV, IV+ i II, 3 parabolts i uns 40 metres
Sortim de la reunió per situar-nos sota del desplom i seguim per l'esquerra practicament caminant. Seguim flanquejant i fem un pas de gegant per passar d'un cantó a l'altre per superar una canal. Seguim caminant i arribem a un petit mur amb dos parabolts. Amb passos fins superem el muret i continuem per terreny ajagut i molt fàcil fins una única savina on hi ha una baga on muntarem la reunió.

El descens el farem pujant com si anesim al cim però abans ens decantarema l'esquerra i baixant per una canali. Remuntarem un altre llom d'un cim i descendirem a ponent per camí/tartera que ens durà al camí d'aproximació. Un hora en total de retorn.

Altres vies del sector per convinar:

https://elcoleccionistadevies.blogspot.com/2018/06/via-espoon-estarlux-pena-predicadera.html

L'itinerari de la via
El primer llarg
El company recuperant el llarg
La Segona reunió
Arribant a la segona reunió
El llarg de la via Jqbalí errantre
Sortin del curt artificial
El flanqueig del darrer llarg
Demà mes...

Cerca de vies

Seguidors

Arxiu del blog

Dades personals

Barcelona, Catalunya, Spain
Vaig començar a enfilar-me per les muntanyes l'any 1976 i un cop que vàrem fer la travessa del Montseny, el setembre del 77, pujant el Matagalls des de Sant Marçal, la visió de les Agudes i la seva cresta dels Castellets, em va captivar. Llavors interiorment vaig saber que algún dia pujaria a lloms d'aquella cresta. Un anys i mig més tard vaig fer la meva primera escalada a Montserrat. Va ser el 17 de febrer de 1979. Des de llavors, per poc que pugui, vaig amb els companys a escalar, caminar, o pujar cims, que junt amb ells es el que més m'agrada.