dimarts, 23 d’agost del 2016

Via XANDRI-CASANELLAS al Pollegó Inferior del Pedraforca

Diumenge 21 d'agost de 2016
Es la primera ruta que es va obrir a la cara nord del Pollegó Inferior l'any 1933 i no es, ni de bon tros, la millor via d'aquest cim, tenint en conta que la se va escalada transcorre per l'interior de la marcada canal de la cara nord, ombrívola i humida, però, al meu parer, amb un ambient grandiós. En els seus escassos dos-cents metres de recorregut, trobarem de tot, plaques, ressalts i canals amb rota típica de la cara nord del Pedraforca però que vigilant, podrem progressar amb facilitat. L'equipament es gaire bé inexistent, algun pitó abandonat i tant sols una reunió muntada de dos pitons ens trobarem on serà necessari dur friends i tascons variats de mida, sobre tot els friends petits. A part del seu traçat no massa atraient, juga en contra la llarga, penosa i esgotadora aproximació per la tartera tot i que ara resta prou adaptada per pujar més fàcilment. Via només per a col.lecionistes i enamorats del Pedraforca.

Sortim del refugi Lluís Estasen i prenem el camí en direcció a la enforcadura i un cop arribem a la tartera seguirem el camí marcat i arreglat per accedir a l'enforcadura. La pujada es llarga, empinada i bastant fatigosa, fins que poc abans d'arribar al coll, podem veure la marcada canal que ratlla tota la paret Nord del Pollegó Inferior. A mi m'ha costat mes de dos hores, poder arribar a peu de via.

Nosaltres portàvem una ressenya de la Noche del Loro però com sempre passa amb vies d'aquest tipus en que no hi han reunions muntades, no sempre les fas en els llocs que podrien indicar i surt uns llargs diferents de la ressenya. Aquest es el nostre cas i passo a relatar la via com la hem fet nosaltres.

1r llarg: II, III i un pas de V i III, un clau i uns 60 metres
Comencem a pujar per l'interior de la canal que es molt ample i fàcil fins un ressalt fàcil. seguim canal amunt fins que trobem un altre ressalt molt més pronunciat, fins i tot, desplomat i amb un clau visible al seu cap de munt. Pugem amb oposició i passos atlètics fins sortir de nou a la canal. Seguim pujant uns metres i en un replà trobem un pitó i aquí muntem reunió reforçant-la amb un parell de friends. Aquí trobarem el pas més difícil de tota la via. També podríem fer reunió als peus del marcat ressalt.

2n llarg: III i III+ neta i uns 25 metres
Sortim de la reunió per la dreta i pugem per grades vers a un marcat diedre que tenim a l'esquerra fins arribar a un forat on trobarem un parell de claus i muntarem una reunió prou penjada que també podrem reforçar. Escalada interior per la canal

3r llarg: III, IV, III+, i IV, tres claus en uns 30 metres
Comencem el llarg fent un flanqueig aeri però fàcil fins arribar a una placa de roca polida però molt compacta. Pugem en vertical i fent passos a dreta i esquerra tornem a entrar en la canal-diedre i seguim pujant fins una cornisa petita amb herba on tindrem que muntar la reunió. Poder, el llarg més bonic de la via per la seva varietat.

4t llarg: III+, IV, III i II, dos claus i un tac molt petit ens uns 45 o 50 metres
Sortim de la reunió enfilant-nos per una mena de diedre-canal i a uns deu metres trobem un pitó que ens assegura un pas més difícil del llarg. Un cop passat, ens decantem a l'esquerra i arribem a una canal molt fàcil tenint com a referència la gran cova que tenim a l'esquerra. Seguim pujant per la canal i en un replà als peus d'un gran bloc que tenim uns deu metres al damunt nostre i muntarem la reunió amb tascons i friends. La reunió també la podríem muntar uns quinze metres mes avall. Llarg bonic i amb ambient però amb roca a controlar.

5è llarg: IV, IV+, III, i II, un clau en uns 30 metres
D'aquesta reunió sortim per la dreta fins unes bones fissures en direcció al blog de damunt nostre. Pugem fins el bloc amb passos prou difícils i superem un ressalt. Trobarem un pitó amagat al sortir del ressalt i fàcil ment emprenem una pujada per canal fins el final de la via. D'aquí pujarem caminat fins el cim del Pollegó Inferior i ja serem dalt del cim.

El descens el podem fer per les Costes del Dou amb una baixada llarga i fatigosa però amb molt d'ambient. Nosaltres em trigat més de dos hores en arribar al refugi. L'altra manera de baixar es ver l'oest fins un ràpel de 40 metres i dspres baixar per una canal i tot seguit, per la tartera.

El Pollegó Inferior es un dels cims del macís del Pedraforca que em quedava per pujar i a pagat la pena pel marevellós paisatge que podem gaudir des de el seu cim. Repeteixo, via només per a col.lecionistes i cim i via nova per la "cole".

Escalada realitzada per: Ricard Rofes i Joan Prunera

Recorregut de la via
Començant la via
Arribant a la primera reunió 
El segon llarg
Arribant a la segona reunió 
El flanqueig i es plaques del tercer llarg 
Recuperant el tercer llarg 
El quart llarg 
La última reunió abans d'arribar al cim
El darrer llarg
El final de la via 
El cim del Pollegó Inferior
De baixada per les Costes del Dou 
El temps, sempre cambiant, al Pedraforca

Cerca de vies

Seguidors

Arxiu del blog

Dades personals

Barcelona, Catalunya, Spain
Vaig començar a enfilar-me per les muntanyes l'any 1976 i un cop que vàrem fer la travessa del Montseny, el setembre del 77, pujant el Matagalls des de Sant Marçal, la visió de les Agudes i la seva cresta dels Castellets, em va captivar. Llavors interiorment vaig saber que algún dia pujaria a lloms d'aquella cresta. Un anys i mig més tard vaig fer la meva primera escalada a Montserrat. Va ser el 17 de febrer de 1979. Des de llavors, per poc que pugui, vaig amb els companys a escalar, caminar, o pujar cims, que junt amb ells es el que més m'agrada.