dimarts, 17 d’octubre del 2023

Via UI, AI, UF sortint per la via SORDENES MON GUEF. Pic de Castellàs, Alós de Balaguer

Divendres 13 d'octubre de 2023


Ens acostem al poble d'Alòs de Balaguer per tastar una nova via. Tot hom que la escalat l'ha deixat be i ara ens toca a nosaltres probar-la.
Ara, la pista fins gaire be a peu de paret, és restringit, només es pot accedir desde la font i les taules de "picnic" on hi ha una barrera oberta i un cartell de la prohibició d'accedir vehicles. Son dos quilòmetres que els podem fer amb mig hora mes o menys, així que ens toca caminar una mica més. Per accedir a la paret és el mateix camí que les seves veïnes, escasament deu minuts. Es un dia calurós, molt calurós pels mitjans d'octubre que estem.

1r llarg: IV+, V i IV, 6 parabolts i 2 ponts de roca en uns 25 metres
Començem per placa típica de la regió superant ressalts on les assegurançes ens indican per on seguir. La roca es un tant bruta i en algún lloc a controlar degut a la neteja que s'ha fet. La reunió la muntarem en un petit relleu.

2n llarg: IV+, V, IV+ i IV, 5 parabolts i 1 pont de roca en uns 30 metres
Llarg semblant al primer però de millor roca, també un xic brut i amb un pas prou fi al mig del llarg. La reunió és en un gran replà de terra que pertany a la via Sordenes mon guef.

3r llarg: IV, III  i II 1 parabolt i uns 25 metres
Aquest llarg és de la via Sordenes mon guef amb un curt tram de IV i despres grimpar fins un altre replà.
Ara fem un canvi de reunió i farem un flanqueig caminant a la dreta per arribar a un petit mur de roca amb un parabolt i fen una petita desgrimpada entrarem en una canal on trobarem a sobre nostre un arbre amb cordino i muntem reunió als peus d'un llarg diedre.

4t llarg: IV, IV+ i V, 2 parabolts i 1pont de roca en uns 30 metres
Comencem entrant al diedre per una canal de terra molt incòmoda i un cop superat emprenem l'escalada en tècnica de diedre. Trobarem passos molt bonics però bruts. Abans d'arribar a la reunió escalarem una placa ben ferma de passos fins i muntarem la reunió en un còmoda repla a la dreta dl diedre.

5è llarg: IV-, V- i IV+ 5 parabolts, 1 clau vell, i 2 ponts de roca en uns 35 metres
Entrem al diedre per l'esquerra i anem progresant còmodament, Tambe el trobarem brut de terra. A mig recorregut entrem en una cornissa plena de terra i amb un gran arbre. Seguim en diedre fisn que un ressalt ens barra els pas. Pas difícil a la dreta on ens pot ajudar una petita sabina i tot seguit en vertical arribarem a un petit coll on muntem la reunió. Aquesta reunió es a mig del 5è llarg de la via Sordenes mon guef que ja no abandonarem fins el final.

6è llarg: IV, 1 pitó i 1 parabolt un al costat de l'altre en uns 25 metes
Sortim de la reunió en vertical pel bell mig de l'esperò. En aquest llarg, tindrem que vigilar el rocam, dons hi han alguns blocs una mica inestables, però anant amb comte, no tindrem cap problema. Anirem superant plaques de l'esperó fins arribar a una bona cornisa on muntarem la reunió.

7è llarg: IV+, IV i III 2 parabolts i una reunió en uns 30 metres
Encetem el llarg per una placa vertical a equipar i un cop superada entrem en una cornisa als peus d'un altre plca amb dos parabolts. Seguim vers a una sabina i trobem una reunió, seguim en tendeència ala dreta per blocs inestables i flanquegem a la dreta i amb un pasde flanc entrem a una bretxa on hi ha la reunió i final de la via.

Per baixar, muntarem un ràpel de 20 metres fins a una canal. Tot seguit pujarem per una canaleta que tenim al davant nostre i a dalt trobarem una instal.lació per fer el darrer ràpel. Baixarem pel la canal/tartera fins arribar al camí del congost de Mu retornant a on deixem els vehicles ( un hora i mitja de descens).

Via assequible, maca en el seu grau i bastant bruta de terra que en certs moment molesta. Crec que s'hanirà netejant amb el temps però en la part de dal del diedre hi ha molta terra... i un altre via nova per la "cole"...

Escalada realitzada per: Carles Marqués, Agustín Perez i Joan Prunera

El primer llarg

El segon llarg

El quart llarg

Recuperant el quart llarg

El cinquè llarg

Recuperant el cinquè llarg

Setè llarg de la via Sordenes mon guef

Final de la via

diumenge, 15 d’octubre del 2023

Via LA BAUMA DE LES GRALLES a Coll Roig

Diumenge 8 d'octubre de 2023 

Fa poc vaig veure una via nova tot i que es del 2018, a Coll Roig i sembla ser que a part del començament del primer llarg, és prou assequible. El trobar la via, ja és una mica més difícil. Tindrem que fer us del "raro instinto del hombre blanco". 
La via esta "semi-equipada" amb expansions i ponts de roca i que aurem de completar amb diversos flotants com tascons i friends. El començament és molt exagerat i a segons qui, ens fara falta els estreps.
L'aproximació es una mica complicada. Partim de Coll Roig i prenem un camí ben marcat en sentit Nord. En arribar a una tartera tenim vàries opcions. Podem pujar per un corriol sempre anant a l'esquerra, Trobarem passamans i escalons de ferro i si ens fixem amb fotografies (que es el que al final vàrem fer nosaltres, arribarem al peu de via un xic amagat amb un parabolt amb anella.

1r llarg: A0/Ae, V, IV+, V. V i IV, 4 expansions i 3 ponts de roca en uns 33 metres
Sortim fent uns passos en flanc a la dreta en A0 i tot seguit emprenem uns tres passos en Ae força llargs en vertical. En el darrer parabolt sortim en lliure difícil i seguim per placa inclinada escalant en opocicio entre els típics "canalons" d'aquest lloc. Els ponts de roca ens indicaran el camí a seguir per una placa immensa que podrem assegurar-la prou be. Al final, farem reunió en una plataforma còmoda. El llarg més bonic de la via.

2n llarg: IV i caminant, 2 expansions i uns 10 metres
Aquest llarg és de tràmit, curt amb un parell de passos de IV i despres caminant a la derta fins arribar a una plataforma inclinada de terra prou incòmoda.

3r llarg: IV, IV+, V i IV, 2 ponts de roca i uns 30 metres
Ara escalarem en vertical un esperò amb diferents ressalts essent el del mig, el més difícil. Aquest llarg el tindrem que protegir amb tascons i friends. Llarg molt bonic.

4t llarg: III i IV, 2 expansions i uns 20/25 metres
Llarg una mica rebuscat amb un començament un tant il-logic, només per anar a cercar una pla que la podrem esquivar pujant per un esperò a la seva esquerra. Al final trobarem un bon ressalt a protegir i arribarem al fina lde la via.

Per al descens tenim dues opcions, baixar per la propia via amb tres ràpels o be caminant en sentit llevant seguint fites. Veure croquis fet pel company Jesús.

Ha estat una bona escalada, curta però interessant i amb el seu punt se "sal i pebre en els tres llargs i nova via per la "cole"

Escalada realitzada per: Jesús Rodríguez, Agustín Pérez, Jordi Esgleas i Joan Prunera

La ubicació de la via

Croquis de la baixada (Jesús Rodriguez)

Els primers passos d'Ae

Arribant a la primera reunió

El segon llarg

Arribant a la R3

El darrer llarg

El darrer llarg

Final de via


Cerca de vies

Seguidors

Arxiu del blog

Dades personals

Barcelona, Catalunya, Spain
Vaig començar a enfilar-me per les muntanyes l'any 1976 i un cop que vàrem fer la travessa del Montseny, el setembre del 77, pujant el Matagalls des de Sant Marçal, la visió de les Agudes i la seva cresta dels Castellets, em va captivar. Llavors interiorment vaig saber que algún dia pujaria a lloms d'aquella cresta. Un anys i mig més tard vaig fer la meva primera escalada a Montserrat. Va ser el 17 de febrer de 1979. Des de llavors, per poc que pugui, vaig amb els companys a escalar, caminar, o pujar cims, que junt amb ells es el que més m'agrada.