dijous, 10 de març del 2022

INTEGRAL DEL SOL I LA LLUNA a la Talaia del Montmell

 Dimecres 9 de març de 2022

Recordo quan era petit i anave amb la mare al mercat i jo veia un nen amb un gelat, una "Pepsicola" o una jogina o jo que se, qualsevol cosa, també en volia una i em deia: "culo veo, culo quiero, antojines que eres un antogines!!!". Us podeu imaginar que jo no entenia el significat de la paraula, doncs això passa quan una via d'escalada es fa viral per la "xarxa", doncs aixó, que "culo veo, culo quiero.".. i cap a La Talaia del Montmell que marxem avui a fer la via Integral del Sol i la Lluna.

La via està ben trobada, No se ben be si es més antiga però ja fa uns anys la van re-equipar generosament amb espits i on també, trobarem algún pont de roca i pitons casolans vells. Podem afegir friends i tascons, però si no volem, no sen necessaris. La roca en bona i adherent, el calcari característic d'aquestes contrades.

Sortint de Barcelona, prenem la AP7 que ara és de franc., la seguirem i ara canviem de direcció a Lleida per l'AP2 i a la sortida 12-La Bisbal del Penedés, deixem l'autopista. Seguirem per la TV-2401 fins a La Juncosa del Montmell, abans d'entrar al poble hi ha una rotonda, prenem la direcció a Mas Llorenç i al poc, uns 100 metres a la dreta, hi ha un trencall, primer per esfalt i després pista en direcció a l'Area Recreativa Forestal del Montmell. La pasem i quan arribem a l'esglèsia nova de Sant Miquel del Montmell, alli deixem el vehicle.

Per accedir a peu de via, seguirem un camí que va a la dreta, seguint una mena de jardí botànic amb cartells d'identificació d'arbres. En un punt, el cami puja en direcció a la paret. Ull que en hem de desviar a la dreta un cop pugem uns 100 metres mes o menys. El camí en poc marcat i plé de sotabosc, i fent us del meu famós "raro instinto del hombre blanco" ens portarà de plé al vistos diedre del primer llarg, Entre mig i tres quarts d'hora, d'aproximació.

1r llarg: IV, V, V, V+ o  A0 i IV, 4 o 5 espits i 3 claus en uns 20 metres 
Comencem pujant pel marcat diedre, passos difícils ja desde començament pero ben assegurats. En un punt es fa molt vertical, com a plogut la roca es una mica humida i entre un espit i un clau, pas no obligat i un cop superat arribem més facilment a un bon replà on hi ha la reunió.

2n llarg: IV+ i IV, 4 espits un pont de roca i un clau en uns 20 metres 
A la dreta tenim uns ressalts, un espit i un pont de roca ens indican el camí a seguir. Superant el pont de roca entrarem a una placa inclinada i en escalada fina i un xic a la dreta la superarem i entrarem a la reunió.

3r llarg: III, IV, III+, IV i III+, 4 espits en uns 30 metres 
Aquest llarg, no sortirem per la dreta (uns espits visibles d'un altre via), seguirem per l'esquerra assegurant-nos amb un espit i tot seguit en vertical per terren una mica brut. Més faciment seguim una mena d'esperó fàcil que en portarà a la reunió en una plataforma pentjada.

4t llarg: III V+ o A0, V, IV i III, 4 espits i un clau en uns 20 metres 
Tenim un resalt amb un pont de roca devant nostre que ens portarà a un esperó. Flanquegem i arribarem a un ressalt pronunciat amb un espit en el seu inici (pas no obligat) i seguirem per una fissura prou difícil. Un cop superada, anem per terreny més facil fins un altre ressalt on hi ha un pitó. el superem i en poc ja arribem a la reunió. 
D'aquí, anirem pujant uns 50 metres en vertical per camí poc marcat fins a La Creu del Montmell i ja serem al cim

Per baixar del cim, prenem un corriol que baixa vers a l coll entre la Creu i El Castell del Montmell. Passarem per l'Esglèsia Vella de Sant Miquel i d'aqui en poc, arribarem un altre cop a la pista.

La via ens a sorprés, doncs la imaginave més fàcil. Primera via que escalo en aquest indret i nova via per la "cole"

Escalada realitzada per: Joaquim Homs i Joan Prunera


El primer llarg

Arribant a la R1

Recuperant el llarg 2

Pas difícil al darrer llarg

ültima pas de la darrera tirada

Abans d'arribar a la darrera reunió

La Creu del Montmell

dilluns, 7 de març del 2022

Via DE L'ESCORPÍ a la Paret del Devessó, Malanyeu

 Dissabte 5 de març de 2022

Retormen a Malanyeu al que teniem pendent, tot i que la metereologia tampoc sembla massa adient, però ens arriscarem.
La setmana passada escalant la via Francesc Suñol, em vaig poder fixar amb la via que recentment ha acabat de reequipar en Joan Baraldes i recomadada per ell mateix i que em va semblar una bona opció. Com som quatre companys ens reparitrem les cordades i jo aniré al darrera amb el Gonçal.

La via està molt ben trobada tot i que no respira massa entre les vies Amics de Malanyeu i Francesc Suñol, tindrem que anar atents de no comfondre'ns de via, per la resta, molt bona activitat ens depararà la seva escalada. La via està totalment equipada amb parabolts, podem portar algún que altre friend, però realment no fa falta. Una cosa a tenir en conta, és la reunió en mig del primer llarg, serà convenient fer-la, nosaltres no la vem fer i realment costa molt recuperar la corda i chapar els parabolts, però això és a gust del consumidor.

1r llarg: IV, V, V+/A0 IV+ i IV, uns 12 expansions i una sabina i si empalmem els dos llargs seran uns 45/50 metres
Comencem escalant les típiques plaques amb forats d'aquesta paret, els passos son francs, verticals i ben assegurats, en algún punt allunyan un pel. Als 30 metres trobarem una reunió, si seguim, ara la roca es una mica a controlar fins arribar a un ressalt amb roca molt discreta, V+/A0 (a la dreta tenim els parabolts de la via Amics de Malanyeu), continuem ara amb menys dificultat fins arribar a la eunio una mica incómoda i amb algún roc trencat. Llarg molt maco

2n llarg: IV, V, IV+, IV i III, 6 expansions, uns d'ells es la reunió de la F. Suñol en uns 33 metres
Sortim en vertical vers un marcat esperò (a la placa de la dreta puja la F. Suñol). Pujem pel l'esperó fent passos per placa en escalada prou difícil fins un bon replà on es la reunió de la F. Suñol. Seguim recte per placa amunt i de mica en mica decreix la dificultat i arribem a un bosc penjat que hi ha la dreta i muntem la reunió de dos parabolts. Llarc maco

3r llarg: IV, V, V+, V i IV, unes 7 expansions en 20 metres
Davant mateix tenim una placa vertical que comencarem pujant-nos per l'arbre fins a entrar a la placa. Amb escalada molt fina i amb passos tècnics, anirem escalant en tendència a la dreta seguint els parabolts. Al mig trobarem els passos més difícils de la via. Arribarem a un petit replà amb un ressalt que ens barra el pas. Fem uns passos a l'esquerra i entrem amb una curta placa i de seguit acabem la via. La reunió la farem en un dels nombrossos arbres que hi han. Poder, com a finura, es el llarg més difícil

El descens el farem per la veïna via Francesc Suñol o be crestejant  pel camí normal de baixada.

La via ens a satisfet molt a tots quatre, deixant-nos un bon regust de l'activitat. Ara el temps comença a empitjorar, fa vent i està tot núvol i ja toca baixar a fer un mos i un altre via nova per la cole.

Escalada realitzada per: Dídac García, Agustín Perez, Gonçal Mayorga i Joan Prunera

Comencem l'escalada

El segon lllarg

Anem arribant al final

L'últim de les dues cordades

Els quatre, al final de la via

diumenge, 6 de març del 2022

Via TRACA I MOCADOR al Serrat d'en Muntaner. Montserrat

 Dimecres 2 de març de 2022

Aquest cop voliem anar a Malanyeu però arriban a Montserrat ja veiem que la cosa no anave gaire be i decidim quedar-nos aqui. La qüestió es que per la apart alta està tot molt tapat i decidem anar a Collbató i de cop recordo una via que per dos cops no vem trobar, la Traca i Mocador dels germans Masó al Serrat d'en Muntaner. Un dia que vaig estar a la Pastereta, hi habia una cordada i hem vaig quedar amb la "copla" i aquest cop anem decidits a trobar-la.

La via es la típica que ens tenen acostumats aquest parell d'escaladors, una via on menys t'ho esperes. Son dos llargs prou encertats com a plan "B", però no per tornar-hi. La roca va millorant a mida que pujes en el prime llarg i algo menys en el segon, però com ja dic, es una bona opció si tot s'ens torça.

Per arribar a peu de via seguirem el camí a l'Artiga Alta i ens desviarem pel cami marcat amb una fita a l'alçada del Frare de Baix. Seguirem per cami poc marcat amb tendència sempre a la dreta i fent servir (en el nostre cas) del "raro instinto del hombre blanco", arriarem a peu de via marcat amb una fletxa picada a la roca. D'entrada ens fa pensar que de cap manera aqui hi ha una via, però si..., de luny ja veiem les expansion molt amunt.

1r llarg: III i IV, 3 expansions i uns 30 metres
Comencem grimpant fàcilment i assegurant-nos a un parell de sabines que hi ha i de seguit ja veiem els parabolts. La roca va millorant a mida que pugem i es fà del tot fantàstica. La reunió, de dos parabolts en un relleu.

2n llarg: III i IV, 3 expansions i uns 35 metres
Comencem per placa tombada i en clara escalada ascendent a la dreta fins un ressalt, el superem i anirem directes a una mena de canal amb arbustos. A la dreta de l'arbust tenim un esperó que escalarem. Compta que per accedir, la roca es un xic trencada. Escalem l'esperò i podrem posar un pont de roca o un tascó/friend per assegurar els darrer passos de la via i així arribarem  a la reunió de dos parabolts.

Per baixar, pujarem fins el cap demunt del serrat i seguirem unes fites tot crestejant facilment fins que un corriol a la dreta i unes fites, ens duran al camí de l'Artiga Alta en uns 15 minuts i nova via per la cole.

Escalada realitzada per: Agustin Perez i Joan Prunera
El company recuperant el primer llarg

Sortint de la primera reunió

El segon llarg

Malgrat tot, el temps ens ha deixar escalar

Via TARANNÀ DOMÈSTIC a la Paret del Devesso a Malanyeu

 Dissabte 5 de febrer de 2022

La Tarannà doméstic es una via de de la part esquerra de la paret del Devessó, la zona menys agrïda d'aquesta zona, tot i que a primera vista no inspira gaire a escalar-la, ens pot sorprendre prou. La dificultat es baixa però no hi ha cap expansió, tindrem que assegurar nosaltres tots el llags. Equipada amb ponts de roca en molt mal estat, només ens serviran per seguir l'itinerari. Una bona escalada per combinar-la amb d'altres de la zona.

1r llarg: IV, ponts de roca en mal estat i uns 45 metres
Comença a la vertical d'un gran bloc de pedra. El superarem per la dreta amv roca una mica a controlar i entrarem en una part mes fàcil fins una plca amb un pont de roca. Al final d'aquesta plca tindrem un ressalt tambe amb un pont de roca en mal estat i de deguit entrarem a un bosc penjat i muntarem reunió en el arbre.

2n llarg: III i IV, ponts de roca en mal estat i uns 35 metres
Sortim de la reunio vers una placa estreta i fissurada. Seguirem tota l'estona en vertical i un parell de ponts de roca en mal estat ens indicaran el camí. Al cap de 30/35 metres entrarem en un un replà amb un fort ressalt i un pont de roca en mal estat. Aquí muntarem la segona reunió a reforçarla amb friends i tascons mes aviat grans.

3r llarg: V i IV+, neta i uns 25 metres
Començem a enfilar-nos pel ressalt amb una bona fissura i tot seguit fent un pas a l'esquerra continuem ara amb més facilitat fins un replá. Tenim un esperó davant nostre i l'escalarem un xic per la dreta fins arribar a una reunió que es de la via Malalts de Roca i muntem la darrera reunió.

Per baixar podem optar per rapelar de la veina via Aina o seguin la cresta fins el camí

Via prou encertada malgrat lo selvàtic de l'entorn i nova via pe la cole.

Escalada realitzada per: Dídac García, Agustín Perez i Joan Prunera
El darrer llarg

Començant el primer llarg


Via JOC DE NENS entrant per l'AVI JOAN, Els Graus de Collbató, Montserrat

 Dimecres 2 de febrer de 2022

Aquest cop porto a un company que no escala gaire a fer una via en apariencia, senzilla. Es la via anomenada "joc de nens", entrarem per un altre via, la de l'Avi Joan, per fer més llarga l'activitat essent una bona combinació de llagrs, malgrat tenir una equipacio molt austera i mancada d'ambient, com sol passar en aquest paratge de Montserrat.
La via en si no te cap interés, només el de portar algú que escali poc o gens, tot i que el grau que vaig trobar per les xarxes era molt baix, m'ha sorprés el segón i tercer llarg de la pròpia via amb passos que en van semblar prou fins.
Escalada realitzada per: Vicenç Nin i Joan Prunera


Cerca de vies

Seguidors

Arxiu del blog

Dades personals

Barcelona, Catalunya, Spain
Vaig començar a enfilar-me per les muntanyes l'any 1976 i un cop que vàrem fer la travessa del Montseny, el setembre del 77, pujant el Matagalls des de Sant Marçal, la visió de les Agudes i la seva cresta dels Castellets, em va captivar. Llavors interiorment vaig saber que algún dia pujaria a lloms d'aquella cresta. Un anys i mig més tard vaig fer la meva primera escalada a Montserrat. Va ser el 17 de febrer de 1979. Des de llavors, per poc que pugui, vaig amb els companys a escalar, caminar, o pujar cims, que junt amb ells es el que més m'agrada.