dissabte, 12 d’abril del 2025

Via NORMAL o de la Cara Nord a la Panxa del Bisbe. Montserrat

A principis i mitjans del anys 80', tenia la mirada possada amb vies que sortien a la guia de "Roques, parets i agulles de MONTSERRAT 2/ REGIÓ DE TEBES I TERBAIDA" i que encara conservo que si fos d'or.  Una d'aquelles roques era la vistosa Panxa del Bisbe, amb vies "esgarrifosses" que pujaven per la cara sud. Al Setembre de 1984, vem aconseguir, el que deia en aquell temps la guia, la via PER DAVANT. He fet i repetit unes quantes vies d'aquesta roca i sempre rapelant pel mateix lloc i arribant al final del ràpel, mirava el que era la via Normal per accedir al cim. En aquell temps la consideraba una via de poc interés i poc atractiva i sempre amb espectatives de fer algo més difícil, no la tenia en compte. Han passat els anys des de l'ultim cop que vaig pujar aquesta roca i llavors vaig posar l'ull a la via NORMAL. Han passat onze anys d'aquell últim dia i avui, decideixo "embarcar-me" en aquesta escalada. Poques referències he trobat per les xarxes, només una referència del blog de J.M. Alsina, "Blog de Muntanya" i que fa referència en aquesta via. 

Començem a pujar per les escales dels pobres i que cada cop s'en fan més pesades de pujar i ens dirigim a la cara sud de la Panxa. Un cop arribats, començem a pujar per la canal entre la Panxa i l'agulla del Plà dels Ocells. És una canal molt costeruda i trencada, dons fa molts anys va haber un despreniment de roques. Penosa de pujar, ens durà a un collet petit als peus d'un esmolat esperò nord on hi ha un arbust on muntarem la R0. La via està tota sense cap equipament, només trobarem un burí que és d'una via que la creua.

1r llarg: IV, i III, un burí en uns 45 metres
Sortim pel damunt de l'arbre escalant en vertical i sempre un xic per la dreta buscant els millors còdols per progressar. En arribar al burí, farem una llarga escalada amb tendència a la dreta, navegant per un camp immens de conglomerat. Podrem emplaçar "merlets" en còdols adients i friends petits a mitjants en forats. Sempre amb escalada a la dreta, arribarem a una cornisa, en un principi estreta i que es va fent més ample a mida que anem arribant a la cara sud. Segons la guia, sembla que hom feien reunió en un jardinet i en un arbre. Ara, l'arbre, és mig mort i poc fiable. Una mica més a la dreta on la paret ja no es gens vertical. he trobat un parell de "merlets" al terra on he muntat una reunió prou fiable.

2n llarg: IV+, III, II, III i II, neta en uns 30 metres
Segons la guia, podem sortir directament del jardi, pujant per la roca o anar a la fàcil aresta sud. Decidim pujar per la paret del devant en escalada fàcil durant uns 6 o 7 metres i després practicament caminat arribarem a un altre resalt facilment escalable i arribarem al cim.

Els descens és per lloc de sempre, per la cara nord amb un ràpel ben ferm d'anelles i d'uns 30/40 metres.

Via malauradament oblidada però d'una bellessa espectacular, no en si per la dificultat, sino pel que representa l'escalada l'escalada a Montserrat i dels seus pioners l'any 1944. En un principi, escalaba amb por i respecte i a mida que progressaba, escalaba relaxat, tranquil i gaudint d'una via fantàstica i molt recomable, no ens deixarà desebuts i nova via per la "cole"

Escalada realitzada per: Agustín Perez i Joan Prunera


dimarts, 8 d’abril del 2025

Vies HUSKY i TIEMPO CURVO a la Miranda de Santa Magdalena

 

Tornem a fer una matinal ràpida a Montserrat i seguim amb un parell de vies, una antiga i l'altre més modernes, a la Miranda de Santa Magdalena. Vies de tipus esportiu, assegurades i de grau amable

Les vies d'aquesta paret, per lo general, tenen pintat el nom de la via al peu. Hi ha algunes que son reequipades el 2002 per membres del SEAM i això facilita el localitzar les vies.

Via HUSKY: Son dos llargs de corda d'uns 20/25 metres i asseguada amb parabolts. Podrem trobar algun burí de la primera obertura i la dificultad es molt similar entre els dos llargs, essent el primer, el més vertical.

Via TIEMPO CURVO: Similar a l'anterior amb les materixes característiques, Trobarem un primer llarg vertical i sempre amb tendència a l'esquerra i un segon unxi perdedor, doncs no està massa clar on decantar-se, però sempre anar el més recte possible

Un parell de vies per passar l'estona i gaudir de la bona roca que ens oferex aquesta privilegiada paret sud

Escalades realizades per: Albert Cazorla i Joan Prunera

Cerca de vies

Seguidors

Arxiu del blog

Dades personals

Barcelona, Catalunya, Spain
Vaig començar a enfilar-me per les muntanyes l'any 1976 i un cop que vàrem fer la travessa del Montseny, el setembre del 77, pujant el Matagalls des de Sant Marçal, la visió de les Agudes i la seva cresta dels Castellets, em va captivar. Llavors interiorment vaig saber que algún dia pujaria a lloms d'aquella cresta. Un anys i mig més tard vaig fer la meva primera escalada a Montserrat. Va ser el 17 de febrer de 1979. Des de llavors, per poc que pugui, vaig amb els companys a escalar, caminar, o pujar cims, que junt amb ells es el que més m'agrada.