dimarts, 15 d’octubre del 2024

Via ELS PEDREGALS a les Roques de Masmut. El Matarranya

Diumenge 13 d'octubre de 2024

Fa molts anys que coneixia les Roques de Masmut, però al ser força lluny i vies poc equipades sempre ens decantavem per quedar-nos als Estrets d'Arnes. El mes de juny passat i remenant unes carpetes amb vies d'aquesta zona dels Ports que em van passar, vaig descubrir una via de poc grau i prou equipada i la vaig guardar per futures sortides i aquest cap de setmana hem coincidit tres. Malauradament el dissabte va estar plovent i va ser el diumenge que vem poder escalar amb un dia esplendit.

La via en qüestió es curta, de bona roca i equipada,  tant sols hem de portar 10 cintes de material. Els que no estem acostumats a las típiques "panzas rigleras" s'ens farà una mica més dificils els quatre únics passos que hi en cada llarg de corda però mai obligats, tot i així, es pot fer molt be tota en lliure.

De Pena-Roja de Tastavins prendrem la pista que porta al mirador de Masmut, arribarem a un plà on hi ha un dipòsit d'aigua i un metres més en davant una cruïlla. Prenem el cami de la dreta i arribarem a una corba on ja divisem les Roques de Masmut i podem aparcar el vehicle. Devant nostre surt un cami en forta pujada que ens situa en una zona oberta d'arbres i llavors flanquejan a la dreta en lleuger descens ens portarà, en poc menys de 15 minuts, al peu de via. La via comença a l'esquerra de la vistosa aresta. A la Dreta hi han més vies.

1r llarg: II, III, V i IV  9/10 expansions en uns 30 metres
Començem a pujar per aresta i rampa fàcil on hi ha moltes assegurances, A mida que pugem es fa més difícil i les assegurances allunyen un pel més. Entrarem en una placa força fina on anirem escalant cap a la dreta i de seguit trobarem la reunió sota un ressalt.

2n llarg: V, IV i III,  5 expansions i un pont de roca en uns 25 metres
Sortim vers l'esquerra a cercar el primer parabolt en el desplom. Les preses son bones encara que semble que tenen que saltat, El segon parabolt esta amagat i no es veu fins que estas devant d'ell. Continuem en diedre i trobem un pont de roca. Ara continuem recte per placa i a mida que pugem decau la dificultat i muntem reunió en un bon replà.

3r llarg: IV+ i IV, 3 ponts de roca i 2 expansions en uns 20 metres
Sortim per l'esquerra pujant un esperó fins arribar a un ressalt (panza). Superarem amb diedre el ressalt i a la sortida trobarem un pont de roca una mica vell. Un cop superat la dificultat decau força i arribem a la reunió.

4t llarg: IV+ i IV, 3 expansions en uns 1 5 metres
Superem per la dreta un tram força vertical i continuem per zona amb roca a controlar fins a un ressalt, el suprem en diedre que ens portarà a una sabina i final del llarg. Aquest i el anterior llarg, es poden encadenar amb un sol.

El descens el farem per l'esquerra fent un parell de desgrimpades (fites) i després per el camí de pujada. 20 minuts en total.

Via molt recomanable, que ens pot semblar curta, però que ens deixarà un bon regust i lloc nou i via nova per la "cole"

Escalada realitzada per: Jesús Rodríguez, Agustín Perez i Joan Prunera

Localització de la via

Primer llarg

La placa abans d'arribar a la R1

Superant la part més dificils del segon llarg

La primera reunió

Començant el tercer llarg 

Superant la panza

El darrer llarg 

Els darrers passos

Contra tot pronòstic, hem pogut escalar

Amb els apresturistes de la via (Sendero Límite)

Cerca de vies

Seguidors

Arxiu del blog

Dades personals

Barcelona, Catalunya, Spain
Vaig començar a enfilar-me per les muntanyes l'any 1976 i un cop que vàrem fer la travessa del Montseny, el setembre del 77, pujant el Matagalls des de Sant Marçal, la visió de les Agudes i la seva cresta dels Castellets, em va captivar. Llavors interiorment vaig saber que algún dia pujaria a lloms d'aquella cresta. Un anys i mig més tard vaig fer la meva primera escalada a Montserrat. Va ser el 17 de febrer de 1979. Des de llavors, per poc que pugui, vaig amb els companys a escalar, caminar, o pujar cims, que junt amb ells es el que més m'agrada.