dijous, 18 d’agost del 2022

Via DAME MÁS GASOLINA al Pic Negre d'Envalira, Pas de la Casa. Androrra

 Diumenge 15 d'agost de 2022

El Pas de la Casa, és un indret Andorrà comparable a "Las Vegas" dels EUA, estació hivernal d'esqui, botigues, bars, restaurants, tot en pocs metres quadrats i tot això sobre els 2.080 metres d'altitud. Si no mirem al darrere nostre, davant tenim el Pirineu en la seva magnitud, parets, cims i crestes al nostre voltant. La via que descric és feta a cop de trepant, quedant un itinerari de poc compromís, però amb bon ambient ideal pels que vulguin noves sensacions o una primera escalada fàcil en els Pirineus.

Sortint de Pas de la Casa prenem per pista amble (pista d'esquí sense neu) en direcció a l'estany de les Abelletes i que passarem al seu costat. Seguint les pilones del telecadira, arribarem al Clot de les Abelletes i que remuntem, bé per pista (dreta) o bé per tartera (esquerra) i ja som davant de la paret que escalarem. Només haurem de remuntar una antipàtica tartera ue ens durà al peu de via. Fita visible.

1r llarg: IV+, IV i IV+, 11 expansions en uns 55 metres
Comencem a escalar per placa un xic polida amb passos fins. Seguim sempre per placa seguint els parabolts. Hi ha llocs on hi ha líquens i és una mica relliscós. Anem escalant tota l'estona per placa a l'esquerra d'una canal i arribarem a la reunió fen un pas un xic forçat, seria més fàcil per la dreta.

2n llarg: IV, 10 expansions en uns 55 metres
Continuem per placa sempre seguint els parabolts i en vertical fins a arribar a una part més dreta i al capdamunt muntarem la reunió.

3r llarg: I, IV, III i II, 4 expansions i un pont de roca en uns 40 metres
Sortim a l'esquerra per unes grades d'herba fins a arribar a la paret on visiblement veiem un parabolt. L'escalada és vertical, però fàcil, Arribarem a uns forts ressalts  i en un nínxol muntarem la reunió que podrem reforçar amb un friend o tasco.

4t llarg: III, IV, IV i II, 4 expansions i un pont de roca en uns 40 metres
Sortim per la dreta (parabolt) i seguim en vertical fins a un diedre, el terreny és vertical i un xic trencat. Aquí podrem reforçar la seguretat amb friends o tascons. Superem un diedre i arribem a un ressalt que flanquegem a l'esquerra per una placa inclinada (pont de roca) i en vertical arribarem molt fàcilment al final de la via. Reunió d'un sol parabolt.

Podem arrodonir l'escalada pujant en poc més de mig hora, els dos cims propers, el Pic Negre d'Envalira de 2.821 m i el Pic d'Envalira de 2.827 m seguint el camí.

Pel descens, tant si pugem els coms com si no, seguirem el marcat camí al Coll dels Isards i d'aquí a l'Estació Hivernal del Pas de la Casa en poc mes d'un hora i mitja.

Via ideal pels que volen gaudir d'una escalada pirinenca amb poc compromís i per a mi nova via per la "cole"

Escalada realitzada per: Dídac García, Jesús Rodríguez i Joan Prunera

Pujant la tartera al peu de via

Primer llarg

Recuperant el primer llarg

El segon llarg

Recuperant el segon llarg

Tercer llarg

El ressalt del quart llarg

Final de via

2 comentaris:

  1. La meva primera via a alta muntanya! Gràcies per la publicació realment molt disfrutona i ideal per iniciar-se

    ResponElimina

Cerca de vies

Seguidors

Arxiu del blog

Dades personals

Barcelona, Catalunya, Spain
Vaig començar a enfilar-me per les muntanyes l'any 1976 i un cop que vàrem fer la travessa del Montseny, el setembre del 77, pujant el Matagalls des de Sant Marçal, la visió de les Agudes i la seva cresta dels Castellets, em va captivar. Llavors interiorment vaig saber que algún dia pujaria a lloms d'aquella cresta. Un anys i mig més tard vaig fer la meva primera escalada a Montserrat. Va ser el 17 de febrer de 1979. Des de llavors, per poc que pugui, vaig amb els companys a escalar, caminar, o pujar cims, que junt amb ells es el que més m'agrada.