dilluns, 10 d’octubre del 2022

Via LLAÇ GROC. Abella de la Conca

Dijous 6 d'octubre de 2022 

Via caòtica com sols passar en aquest pany de paret i que la seva característica és cercar amb afany, panys e paret per ser escalada entre matolls, ressalts i plaques. Cal destacar el primer i el darrer llarg, els altres són ressalts més o menys llargs amb entrades a les reunions caminant o sobre pedra solta. La via esta semi equipada, trobarem entre dues, tres o cap expansií i els ponts de roca són força cremats pel sol, tot i que són de corda prou gruixuda.

Per accedir al peu de via, partirem de la carretera abans d'entral al poble i en una mena de rotonda on no es pot estacionar. Prenem un corriol que puja gaire bé fins a la paret i després a l'esquerra. Seguirem el camí tot pujant, primer per camí i després per un parell de tarteres incòmodes. Al poc de mitja hora i havent deixat ja les tarteres, trobarem el peu de via amb un llaç groc pintat a la paret.

1r llarg: IV, IV+, V, IV+ i III, tres expansions i un parell de ponts de roca en uns 45 metres
Comencem enfilant-nos per placa i bona roca, sempre buscant el més lògic i generalment en vertical. Trobarem tres expansions en punts clau que seran ressalts. Podrem assegurar-nos amb flotants prou bé. La reunió molt còmoda

2n llarg: II, IV+ i II, un pont de roca en uns 30 metres.
Sortim caminant fina a arribar a un ressalt que tenim al davant assegurat per un pont de roca vell. Un cop superat, caminem fis a la reunió.

3r llarg: IV, IV+, V, IV i III, una expansió i un pont de roca en uns 30 metres.
Sortim per l'esquerra fàcilment i ens enfilem per un diedre. Seguim vers el ressalt que tenim al damunt i flanquegem a l'esquerra per continuar en vertical, ja més facilment fins a la reunió als peus d'una placa.

4t llarg: V+/A0 i II, un pont de roca i una expansió en uns 25 metres
N'enfilem a cercar un pont de roca en una llastra i superem amb passos difícils fins a arribar a una expansió. Continuem fins que s'acaba la placa i caminem fins a la reunió als peus d'una placa vertical.

5è llarg: IV+, IV i III un pont de roca en uns 30 metres.
Sortim de la reunió en vertical amb un pas incòmode entre pedra solta i matolls per atacar una placa fissurada. Seguim en vertical i després amb lleugera tendència a la dreta i ja més fàcilment trobarem un parell de ponts de roca vells.  Arribarem a la reunió caminant per tartera incòmoda i muntarem la reunió d'un sol pont de roca.

6è llarg: escalada a "l'ensamble" gairebé caminant amb un parell de ressalts de II, uns 70 metres.
Sortim caminant per l'esquerra fen una diagonal fins a un punt on girarem a la dreta i seguirem per unes marques grogues i que també farem servir per baixar. Com ja dic, podem anar a "l'ensamble" perque són molts metres i és fàcil. La reunió la muntarem uns metres abans de la darrera tirada en uns arbres.

Ens acostarem als peus de l'esperó caminant i muntarem la reunió amb friends o tascons.

7è llarg: IV+, V, A0, V, A0, IV+ i III+, 5 expansions i un o dos ponts de roca en uns 35 metres.
Ens enfilem per placa a cercar una expansió i de seguir arribarem a un bon arbre. El Passem per la dreta i seguim lleugerament a l'esquerra superant un tram vertical amb un parabolt que no veiem. Seguir ara a la dreta amb passos difícils però no obligats. Superem un tram fàcil i ens situem als peus d'una placa amb un parabolt i un pont de roca prou llunyà. Nosaltres hem fet Ae (diuen que és 6a). Un cop superat això anem a la dreta i superem un altre petit ressalt amb un pont de roca que no es veu prou bé on és col.locat i seguim per una placa/esperó fins a arribar a la reunió.

Per baixar farem un primer ràpel  de 35 m des de la darrera reunió. Seguirem per on hem pujat el darrer llarg en "ensamble" i seguin les pintades grogues fin un balcó on hi ha la reunió de la via Marta. Un altre ràpel d'uns 40 m i arribarem a la 4a reunió de la Llaç Groc, farem un altre ràpel d'uns 30 m i continuarem baixant cap a la dreta i després a l'esquerra. Fen ús del "raro instinto del hombre blanco" trobarem el camí de baixada, si no podrem fer un darrer ràpel des de la primera reunió i ja serem al peu de via inicial

Via amb poc ambient, però que es deixa escalar, A l'estiu pot ser un infern i nova via per la "cole"

Escalada realitzada per: Agustín Pérez i Joan Prunera

Aproximació i la via

Primer llarg

Segon llarg

Tercer llarg

Quart llarg

Cinquè llarg

Darrer llarg

Final de via

Cerca de vies

Seguidors

Arxiu del blog

Dades personals

Barcelona, Catalunya, Spain
Vaig començar a enfilar-me per les muntanyes l'any 1976 i un cop que vàrem fer la travessa del Montseny, el setembre del 77, pujant el Matagalls des de Sant Marçal, la visió de les Agudes i la seva cresta dels Castellets, em va captivar. Llavors interiorment vaig saber que algún dia pujaria a lloms d'aquella cresta. Un anys i mig més tard vaig fer la meva primera escalada a Montserrat. Va ser el 17 de febrer de 1979. Des de llavors, per poc que pugui, vaig amb els companys a escalar, caminar, o pujar cims, que junt amb ells es el que més m'agrada.