dijous, 4 d’agost del 2022

Via D'ESTIU a la Cinglera de la Creueta. La Nou de Berguedà

 Dissabte 30 de juliol de 2022

Anem buscant l'ombra i això ens porta a un indret que no he estat mai a exscepció de l'Aguda Gran. Un cop arribem a la població de La Nou de Breguedà, prenem la carretera que va a Malanyeu. En un encreuament trobarem la indicació "Curiols, LA CLUSA i prenem aquesta direcció primer. Seguirem per pista mes o menys fiable fins a arribar a una formatgeria, aquí és on deixarem el vehícle dons segueix ua pista només apta per a 4x4. Caminarem uns 15 minuts pista amunt fins a un altre encreuament on hi ha una paret de pedres farcida d'esbarzers. Seguim per la dreta i de seguit arribarem a una paret al costat de la pista, aquí comença la via.

La via es discontinua i a primer cop d'ull, no inspira gaire alegria que diguem, però ja que hi som, ens hi ficarem.

1r llarg: V, V+/A0e, V, 3 expansions en uns 15 metres
Comerncem en vertical a cercar el primer parabolts. Son passos atlètics i molt verticals, fregant el desplom, però trobarem molt bon canto. A la meitat trobem el pas més difícil del llarg (no obligat) i un cop superat ens decantem a l'esquerra per terreny una mica trencat i entrarem a la reunió.

2n llarg: III, II i III, 1 expansió en uns 30 metres
Llarg de tràmit molt senzill que recorre una mena d'aresta amb un parell de ressalts. La reunió la farem al cap de munt muntant una baga un gran merlet.

Ara desgrimparem i baixarem una canal molt fàcilment fins a arribar al peu d'una nova paret. Muntarem la reunió d'un arbre.

3r llarg: Ae, V+, V i IV, 4 expansions en uns 15 metres
El començament és molt difícil i ens veiem obligats a tirar d'estreps. En el mueu cas, tres passos. d'Ae. La sortida és prou difícil per un diedre i que a poc a poc va perden dificultat. Entrarem a la reunió que és un arbre amb un cordino i un maillon.

4t llarg: IV, IV+, V/A0 i IV, 3 expansions i tres ponts de roca en uns 30 metres.
Ens dirigim a la paret i escalem en vertical i amb relativa facilitat, Trobarem un parabolt i dos ponts de roca un d'ell massa vell. Seguim en vertical fins que un tram molt vertical ens barra el pas (parabolt) seguim a l'esquerra fen uns metres de flanqueig aeri fins a situar-nos en una placa llisa assegurada per un parabolt. El pas no es obligar però es bonic de fer. Un cop superda la placa, seguirem una mena d'esperó amunt fins a arribar a la reunió.

D'aquí podem fer un ràpel fins a la tercera reunió i després caminant per l'esquerra. Nosaltres hem seguit tota la cresta escalant tres llargs més, no gaire interessants i en un punt que trobem una bretxa, baixem per una canal que ens porta a prop d'una masia i a la pista fen el reton a l'aparcament.

Ens a agradat força la via, però ens ha deixat un regust que ens manca alguna cosa. Jo que soc previsor, tenia com a pla "B" una via que fa molts anys que tenia ganes de fer, l'Esperó NE de l'Aguda Gran que és a prop... però això és la historia propera i nova via per la cole.

Escalada realitzada per: Ricard Rofes i Joan Prunera



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Cerca de vies

Seguidors

Arxiu del blog

Dades personals

Barcelona, Catalunya, Spain
Vaig començar a enfilar-me per les muntanyes l'any 1976 i un cop que vàrem fer la travessa del Montseny, el setembre del 77, pujant el Matagalls des de Sant Marçal, la visió de les Agudes i la seva cresta dels Castellets, em va captivar. Llavors interiorment vaig saber que algún dia pujaria a lloms d'aquella cresta. Un anys i mig més tard vaig fer la meva primera escalada a Montserrat. Va ser el 17 de febrer de 1979. Des de llavors, per poc que pugui, vaig amb els companys a escalar, caminar, o pujar cims, que junt amb ells es el que més m'agrada.