dilluns, 19 d’agost del 2024

Via NÚRIA a la Bola de la Partió. Regió d'Agulles. Montserrat

 Diumenge 11 d'agost de 2024

La penúltima via que em faltava per escalar de la "factoria" Guillem Arias. Oberta al 1985 amb burins, va ser reequipada pel mateix G. Arias ara fa uns anys i afegint més parabolts per donar-li un caire més segur, on convinarem l'escalada artificial amb lliure, força apretat però no obligat. Trobarem bastants burins originals, que encara que vells, força consistents. Les dos primeres reunions, força incòmodes. A destacar el tercer llarg, molt bo per apurar en lliure. Via recomenable a l'estiu doncs al mati tenim hombra.
Per accedir a la via remuntarem la Canal Ample i quan serem a l'alçada de les agulles de la Vespa i el Pingüí, prenem una canal a la dreta que en poca estona ens durà al peu de via.
El primer llarg comença uns tres metres per sota d'on em començat nosaltres, entrada molt vertical, relliscosa i amb molsa. P
odem començar més a la dreta en un arbre al costat d'un dels parabolts.
1r llarg: IV+, A/A0, Ae, 4 expansions i uns 15 metres
Començem escalan per placa vertical i un tant rellicosa. Passos fins on els parabolts ens ajudaren a progresar. El darrer pas es molt difícil i el podem solventar amb un pas d'estrep. Reunió en una petita balma molt incòmoda.

2n llarg: Ae, V+/A0, Ae, 18 expansions en uns 30 metres
Sortim per l'esquerra i seguirem uns quinze metres tot en artificial. Convinarem passos llargs amb curts degut a la disposició caòtica de les expansions. Els darrers metres seran en lliure i A0 força difícils. El darrer pas per accedir a la reunió farem un pas d'Ae. Reunió en una balma prou incòmoda i pentjada.
3r llarg: V+/A0, V, V+/A0, V, Ae, IV- 13 expansions i uns 30 metres
Sortim per la dreta amb passos difícils d'A0/V+. Seguim uns metres en vertical i flanquegem a l'esquerra. Seguim recte a munt amb passos difícils fins a un petit ressalt. Després, en tendència a la dreta, un pas d'Ae per superar una placa molt fina i sortir ja amb poca dificultat a la reunió. Aqui acaba la via NÚRIA.
Ara farem un canvi de reunió fent un flanqueig una mica descendent fins a la reuió i ràpel de l'aresta Brucs. Podem seguir per el darrer llarg de la Via SIDDHARTA si no em tingut prou d'escalada.
De la reunió de l'Aresta Brucs farem un sol ràpel d'uns 40 metres fins el coll de la pròpia bola i la Bitlla i descens per la canal fins arribar un altre cop a peu de via.
Via curta però dura (per nosaltres) però amb un bon ambient i hombra als matins d'estiu que es d'agraïr i nova via per la "cole".
Escalada realitzada per: Jesús Rodríquez i Joan Prunera.
Primer llarg

L'artificial del segon llarg

Arribant a la R2

Començant el tercer llarg

El darrer pas d'Ae del tercer llarg

Arribant a la R3

Sota la Bola

Final de via

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Cerca de vies

Seguidors

Arxiu del blog

Dades personals

Barcelona, Catalunya, Spain
Vaig començar a enfilar-me per les muntanyes l'any 1976 i un cop que vàrem fer la travessa del Montseny, el setembre del 77, pujant el Matagalls des de Sant Marçal, la visió de les Agudes i la seva cresta dels Castellets, em va captivar. Llavors interiorment vaig saber que algún dia pujaria a lloms d'aquella cresta. Un anys i mig més tard vaig fer la meva primera escalada a Montserrat. Va ser el 17 de febrer de 1979. Des de llavors, per poc que pugui, vaig amb els companys a escalar, caminar, o pujar cims, que junt amb ells es el que més m'agrada.