dilluns, 7 d’octubre del 2024

Via DEL FERRAN a la Roca de la Coma, Abella de la Conca

Dissabte 5 d'octubre de 2024


Via dedicada al malaurat i estimat Ferran Guillén, membre actiu i col.laborador del Centre Excursionista Àliga.
La via és per "col.leccionistes" situada en un indret bastant solitari i salvatge amb molta vegetació com és típic en la regió. Està poc equipada però amb les reunions amb dos parabolts i anelles. Val dir que la segona reunió i la tercera estan ubicades en llocs il.lògics i amagades, doncs costa trobar-les. Ara amb la netega i substituint un tac de fusta per un clau que hem fet a la via, crec que ara no sera gaire difícil trobar les reunions.

Per accedir a la via sera el mateix que per anar a les vies Un gran dia, Gutierrez "lo puto amo" o Lo Gall Pinto. Un cop a prop d'aquestes vies, seguirem pujant fins el coll el "Pas de Finestres" ben visible. Un cop al coll, procurarem divisar la via i descendir fins al fons de la coma i remuntar-la tot fent valer "el raro instinto del hombre blanco". També hem afegit més fites a les que habien. En total, un hora d'aprocimació.

1r llarg: III, IV, IV i III, neta i uns 25 metres
Començem pujant per grades fàcils fins un gran bloc que el superem amb oposició. Seguim vers un altre bloc que el superem també amb la mateixa tècnica i tot seguit per placa, arribem a una feixa boscosa i caminant a la dreta arribarem a la reunió.

2n llarg: III, V+, V, IV+, IV i III, un parabolt, dos claus i una sabina amagada amb un cordino en uns 25 metres.
Sortim per l'esquerra de la reunió a cercar l'expansió, amb uns pas fi i vertical cerquem un pitó (aqui habia un tac de fusta que l'hem sustituit per un ferm pitó) i seguim recte amb tendència a la dreta per una placa. Flanquegem a l'esquerra i trobem un altre pitó que ens portara a un diedre. Superat el diedre, pujem per placa fàcil fins a un replà força còmode. Aqui seria el lloc ideal per la reunió. La reunió la tenim cinc metres amunt en un lloc totalment il.lògic i amagat. Ara i després d'una neteja, crec que serà més visible. Una "F" picada a la roca indica el començament de la via.

3r llarg: IV, IV, II i III un clau i dos ponts de roca en uns 40 metres
Ara per accedir al tercer i darrer llarg, aurem de desgrimpar uns tres metres per accedir a l'esperò. En un començament la roca és a controlar fins a un clau, de seguit millora i proseguim per l'esperò fins a un ressalt assegurat per un pont de roca. Arribarem a un bon replà on hi ha un altre pont de roca. Des d'aquest punt pujar en vertical per blocs facilment i arribar a la reunió amagada a sota d'una gran alzina. Val a dir que la reunió també esta en un lloc del tot ilógic. Uns tres metres per sota sria ideal.

Pel descens, nosaltres hem fet només dos ràpels però es poden fer de reunió a reunió. Com la R2 és ubicada pel damunt de la cornissa tindrem que fer "malabarismes" per arribar. Al meu parer, es tindrien que modificar les reunions R2 i R3 i quedaria més ben aconseguida la via.

Via recomanable en el seu grau amb possibiltats d'auto-protecció però només per "col.leccionistes" i via nova per la "cole".

Escalada realitzada per: Jesús Rodríguez, Agustín Pérez i Joan Prunera, membres del C. E. Àliga.
Situació de la via des del Pas de Finestres



Accés del parquing a la via

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Cerca de vies

Seguidors

Arxiu del blog

Dades personals

Barcelona, Catalunya, Spain
Vaig començar a enfilar-me per les muntanyes l'any 1976 i un cop que vàrem fer la travessa del Montseny, el setembre del 77, pujant el Matagalls des de Sant Marçal, la visió de les Agudes i la seva cresta dels Castellets, em va captivar. Llavors interiorment vaig saber que algún dia pujaria a lloms d'aquella cresta. Un anys i mig més tard vaig fer la meva primera escalada a Montserrat. Va ser el 17 de febrer de 1979. Des de llavors, per poc que pugui, vaig amb els companys a escalar, caminar, o pujar cims, que junt amb ells es el que més m'agrada.