dimarts, 12 de setembre del 2023

Via ESPERÓ DELS ELFOS a la Paret d'Escales. Soperia

 Dijous 31 d'agost de 2023

Avui és el segon cop que vinc a escalar a la Paret d'Escales i aquest cop una via que fa un parell de "dècades" que he volgut fer. Amb amics de Lleida i del grup d'escalsors/as Jubilats ens hem juntat una bona colla i que ens repartirem amb diferents vies. Jo faré cordada amb l'amic Santi que ens coneixem de ben joves i que atornat a animar-se a escalar amb més continuïtat. Anirem darrera de l'Angels i en Lluís, dons ell ja se la coneix.

L'aproximacio de la via es de 15 minuts des de l'estacionament, tant sols tindrem que remuntanr un curt tram d'escales i arribarem al peu de via molt evident. Millor començar d'hora, sobre quarts de deu o les deu, doncs a les dotze del migdia , ja toca de valent el sol a la paret.

1r llarg: A0 (2 passos), IV+, IV i IV+, 5 expansions i uns 25 metres
Comencem al costat de les escales fent un parell de passos en A0 per superar un desplomet a la roca picada a les escales. Seguim i superant un petit tram vertical continuem, ara ja més fàcil fins que es torna a redresar un xic la paret i entrarem en una reunió pentjada i bastant incòmoda.

2n llarg: IV i IV+ i IV, 5 expansions i uns 40 metres
Seguim amb la mateixa tónica que en el primer llarg. Les expansions allunyen bastant però el grau ens deixa fer amb relativa comoditat. Abans d'entrar a la reunió, escalarem en diagonal a la dreta pel damunt d'uns arbustos i entrarem a la reunió al damunt d'un forat.

3r llarg: V, IV+ i IV, dos expansions en 35 metres
Sortim de la reunió en vertical i lleugerament a l'esquerra per arribar a la base d'un diedre/fissura a equipar. Per placa i fent alguns passos en bavaressa anirem progressant fins a un petit ressalt i un cop superat, entrarem facilment a la reunió. 

4t llarg: IIV, IV+, V i IV, 2 claus i 4 expansions en 35 metres
Comencem per l'esquerra de la reunió a cercar dos claus que no es veuen. El segon és a dalt d'un bloc fissurat. Seguim en vertical fins a un replà còmode. on hi ha una expansió. Seguim per paret vertical per l'esquerra fent uns arc ascendent i amb passos fins arribarem a la reunió prou pentjada.

5è llarg: IV+ i IV+, 5 expansions en 25 metres
Iniciem el darrer llarg sortint de la reunió en vertical fins la base d'un ressalt vertical. La pedra es un tant polida però les expansions son prou juntes. Superat aquests primers metres i amb lleugera tendència a l'esquerra anirem progressant per terreny una mica brut i trencat però no massa compricar i de seguit arribarem al final de la via.

El descens és tota una petita aventura, Seguirem a l'esquerra vers la part alta de l'embassament i ajudats d'un passamà i per una cornisa, entrarem en un túnel amb cadena. Això ens portarà a una sèrie de finestres abocades a la presa, nosaltres seguirem un altre túnel a la dreta que ens menarà a la cara Nord de l'embassament i seguint per una feixa, també amb passamà arribarem  a la part alta de l'embassament. Ara saltarem la tanca i baixarem fins a un passamà que en durà a les vistoses escales excavades a la roca. Anirem amb cura, doncs estan malmesas pel pas dels anys. Trobarem passamans vells que ens ajudaran per anar més segurs i ens portaran un altre cop al peu de via. En total uns 35 o 40 min. de baixada, depenent del que ens entretinguem. Ara ja som tota la colla reunits i anirem a fer uns "tantos" al bar del poble.

Via amb caràcter i de grau prou asseqible però amb un cert compromis i que ens farà escalar prou concentrats i nova per la "cole".

Escalada reralitzada per:  Santi Guerra i Joan Prunera
Arribant a la segona reunió

El tercer llarg des de la reunió

Arribant a la quarta reunió

L'espectacular quart llarg

El darrer llarg

Un cop baixades les escales, foto a sota de la paret

Una jornada per recordar amb els companys

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Cerca de vies

Seguidors

Arxiu del blog

Dades personals

Barcelona, Catalunya, Spain
Vaig començar a enfilar-me per les muntanyes l'any 1976 i un cop que vàrem fer la travessa del Montseny, el setembre del 77, pujant el Matagalls des de Sant Marçal, la visió de les Agudes i la seva cresta dels Castellets, em va captivar. Llavors interiorment vaig saber que algún dia pujaria a lloms d'aquella cresta. Un anys i mig més tard vaig fer la meva primera escalada a Montserrat. Va ser el 17 de febrer de 1979. Des de llavors, per poc que pugui, vaig amb els companys a escalar, caminar, o pujar cims, que junt amb ells es el que més m'agrada.