divendres, 16 d’agost de 2013

Via ULU-APA a l'Ullal de les Magdalenes (Montserrat)

14 d'agost de 2013
 Tornant d'una setmaneta pel Pallars Sobirà i preparant un altre setmaneta... però ara a la platja, estic a Barcelona i els dits i els peus de gat, en fan pessigolles, però no hi han gaires col.legues a la vora i truco al Guillem, per si em vol portar a escalar... Diu que si i quedem a les 7.45h, sense tenir ser planejat. Li dic de fer la via Abierto hasta el atardacer, que la tenim pendent però diu que no te ganes de complicar-se la vida i em portarà a fer la via que va obrir l'any passat a l'Ullal de les Magdalenes, que per cert, jo encara no he fet, i en sembla be la idea. Una mica d'ombra i expansions a dojo, típica del Guillem.

La via pel meu gust, es una mica forçada, però no hi ha més remei si no vols trepitjar vies veïnes i que surti un grau assequible per tothom. També va per un antic projecte que no hi han dades de cap mena. Moltes assegurances, que en el últim llarg et pots saltar algunes, ens permetran de fer una via assequible de IV grau i d'artificial i si volem, podem forçar lliure i A0e. Ambient assegurat i ombra no ens deixarà de sorprendre aquest itinerari.

Sortint de l'estació superior de Sant Joan prenem el camí a Sant Jeroni i a l'alçada de la Magdalena Superior, prenem un corriol que puja dret i en petites esses, fins a peu de via, en una còmoda cornissa.

1er llarg: III i tres expansions en 35 metres
Aquest llarg es molt fàcil però tindrem que tenir compte amb la roca.La reunió la farem en el característic jardí pentjant, on també hi ha la reunió de la via Aresta Joan Manuel.

2on llarg: IV i unes 10, 11 o 12 expansions (hi han moltes) en 30 metres
Aquest llarg, si volem, el podem empalmar amb el proper, sempre tenien en conte de posar cintes mes o menys llargues pel fregament. Sortim de la reunió amb tendència a l'esquerra per seguir, ara, sempre a la dreta amb passatges verticals però amb molt bona roca. Farem la reunió penjada a sota d'un llarg desplom. En un principi aquí no hi havia reunió. Es va muntar més tard pel fregament de cordes del llarg d'artificial.

3er llarg: IV+, A0e (Ae), A0e/V+, V unes 15 o 16 expansions en 25 metres
Sortim per la dreta de la reunió molt vertical però amb bons còdols i bones expansions, algunes d'lles de l'antic projecte,  fins que enfilem a munt en A0e/V+ o A1e. Superat aquest tram, seguim amb tendència a l'esquerra amb un llarg flanqueig ascendent on farem petites sortides en lliure i A0e o si no volem cansar-no gaire, A1e. De cop torna a enfilar-se a munt amb un pas llarg i ja en lliure fins la reunió que farem en un gran còdol on nomes ens caben els dos peus.

4t llarg: V-, IV i III i unes 9 o 10 expansions en 25 metres
Prenem el darrer llarg lleugerament a l'esquerra, seguint les nombroses expansions, que si volem podem saltar-nos alguna doncs hi han moltes, on realment gaudirem d'una roca excel·lent. Al poc, es tomba la roca i anem a parar a una cornissa per seguir per l'aresta cimera (ull amb la roca) i poc abans d'arribar al cim trobarem la reunió.

Bona via la del company Guillem, un privilegi escalar amb ell i amb el mateix equipador de la via, on he pogut forçar algun pas, només algun pas, en lliure i fer l'artificial en A0e i per descomptat ampliar la col·lecció de vies. Us la recomano.
El primer llarg, fàcil però de roca delicada
El Guillem al bonic segon llarg
Començant el flanqueig del tercer llarg
El Guillem sortint de l'artificial al tercer llarg
El darrer llarg...
...i les habituals foto del cim
Ben acabada la via, en Guillem em diu de fer un altre per aprofitar el temps i li dic que si i proposa anar a fer la via EAM a la Magdalena Inferior, que fa moltissim temps que no la faig. La sorpresa es que un cop a peu de via veig que està marcar amb pintura negra i blanca el nom de KONTUS MESEDEZ! Jo sempre havia pensat que era la EAM, sempre fixant-me amb la guia de Gorros del Luis Alfonso. No hi ha cap problema, es una via de dos llargs tota equipada amb parabolts i d'un grau, també, molt assequible. Ideal per passar l'estona i completar la jornada.

Escalades realitzades per: Guillem Arias i Joan Prunera

El primer i segon llarg de la via
I el nom de la via? Sembla basc, no?

1 comentari:

 1. Hola Joan,

  Felicitats a tots dos per les vies.

  Per Internet he trobat la següent informació que, pot ser, aclareixi quina via és la EAM i quina és la KONTUZ MESEDEZ:
  Magdalena Inferior

  Salut i moscates.

  Quimet

  ResponElimina

Cerca de vies

Seguidors

Arxiu del blog

Dades personals

La meva foto
Barcelona, Catalunya, Spain
Vaig començar a enfilar-me per les muntanyes l'any 1976 i un cop que vàrem fer la travessa del Montseny, el setembre del 77, pujant el Matagalls des de Sant Marçal, la visió de les Agudes i la seva cresta dels Castellets, em va captivar. Llavors interiorment vaig saber que algún dia pujaria a lloms d'aquella cresta. Un anys i mig més tard vaig fer la meva primera escalada a Montserrat. Va ser el 17 de febrer de 1979. Des de llavors, per poc que pugui, vaig amb els companys a escalar, caminar, o pujar cims, que junt amb ells es el que més m'agrada.