dimarts, 13 de juny del 2023

Via DON GIOVANNI a la Serra de les Canals, l'Alt Urgell

Dilluns 1 de maig de 2023

A l'extrem occidental de la Serra de les Canal hi han obert recentment un itinerari nou, no massa complicat i en un terreny discontinu. La dificultat és molt moderada i l'equipament just a excepció del darrer llarg. Tot això ens permetrà de fer una escalada senzilla i no mancada d'una certa "aventura".

Per accedir a la paret, millor deixar el vehicle a una explanada que hi ha a la carretera abans de creuar el pont que hi ha per accedir a la carretera que va a Pramola. L'únic incovenient serà travessar la carretera pels vehicles que passen. Un cop passat això, entrarem a la carretera que hi ha a la dreta que porta a la presa. Passats cinquanta metres pujarem per la dreta d'un torrent. Despès l'atravesarem i seguirem pujant per l'esquerra  per una mena de canal i que ens durà a peu de via.

1r llarg: III i IV, neta i 60 metres
Començem en vertical i amb poca dificultat. Hem de controlar la roca. Trobarem en el recorregut alguna fissura o forat per friends i tricams i llaçar alguna sabina. El llarg és una mica compromés pel tipus de roca i que no hi ha cap assegurança. Al final superarem per l'esquerra una gran roca i fàcilment i gairebe caminant arribarem a la reunió.

Ara farem una canvi de reunió i anirem caminant fins al peu de la paret.

2n llarg: IV, III, IV+ i III+, dos parabolts i un clau en 35 metres
De la reunió sortim en vertical i superarem uns petits ressalts fàcils en sentit esquerra. Trobarem un parell d'expansions que ens indiquen el camí. Seguim pujant per una canal molt fàcil fins a una cornisa devant d'un esperó. Escalem aquest i trobarem un pitó i continuarem ara molt fàcilment pero amb roca molt trencada i trams matollers. Arribarem a un coll i muntarem la reunió a l'esquerra en una petita cornisa a la paret.

3r llarg: I, III+ i IV, 1 parabolt en uns 25 metres
Pujarem en vertical i pel costat esquerra d'una llastra, arribats a un petit ressalt, l'atacarem per la dreta i continuarem escalant tot arribant a una reunió molt incòmoda i un xic pentjada.

4t llarg: IV, V, IV, IV+ i IV, 7 parabolts en uns 40 metres
Poder el llarg més bonic de la via. Sortim per la dreta de la reunió per una placa tombada però un xic difícil. Tindrem que escalar en adherència. La placa és ben assegurada però tindrem que escalar. Un cop acabada la placa entrarem en terreny més fàcil fins a arribar a un desplom. Superarem un ressalt on hi ha una expansió per l'esquerra i de seguit farem un franqueig a la dreta superant els darrers metres en vertical fins a arribar a la reunió i final de la via.

Pel descens farem quatre ràpels, un des de cada reunió. Dels dos últim sllargs es podrien fer en un sol ràpel però no es recomanable. Nosaltres hem deixat una baga i un maillon, Els altres estan equipats per rapelar.

Via d'aventura amb un recorregut no massa encisador, però, assequible en el seu grau, roca de tota mena de consistència i amb un primer llarg exposat i nova via per la "cole".

Escalada realitzada per: Agustín Perez, Jesús Rodríguez i Joan Prunera, del C.E. Àliga



1 comentari:

  1. Molt bé, aquesta quedarà a les pendents, ara deu fer-hi prou calor per allà. Gràcies per la informació.

    ResponElimina

Cerca de vies

Seguidors

Arxiu del blog

Dades personals

Barcelona, Catalunya, Spain
Vaig començar a enfilar-me per les muntanyes l'any 1976 i un cop que vàrem fer la travessa del Montseny, el setembre del 77, pujant el Matagalls des de Sant Marçal, la visió de les Agudes i la seva cresta dels Castellets, em va captivar. Llavors interiorment vaig saber que algún dia pujaria a lloms d'aquella cresta. Un anys i mig més tard vaig fer la meva primera escalada a Montserrat. Va ser el 17 de febrer de 1979. Des de llavors, per poc que pugui, vaig amb els companys a escalar, caminar, o pujar cims, que junt amb ells es el que més m'agrada.